Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Wilma Murtos bragd sporrade Viivi Lehikoinen till finländskt rekord – har medaljchans i morgon: "I en final vill man inte hamna utanför pallen"

Viivi Lehikoinen vinner semifinalen på 400 meter häck - Spela upp på Arenan

Viivi Lehikoinen gjorde det igen. Hon löpte nytt finländskt rekord för andra gången inom loppet av några veckor då hon vann sitt semifinalheat på 54,50. Finalen på fredag blir högintressant.

Framgång föder framgång. Efter Wilma Murtos EM-guld i går var det Viivi Lehikoinens tur att glänsa i dag. Lehikoinen stod för ett mycket balanserat lopp då hon passerade konkurrenterna på upploppet och noterades för den tredje snabbaste tiden i semfinalerna.

– Jag inledde rappt. På bortre långsidan var det motvind så jag bytte stegrytm efter tredje häcken. Efter det gick det som planerat. Framför allt slutet gick bra. Vi var tre i bredd på målrakan. Jag lyckades hålla ihop min löpning ända till slut. Ett bra lopp!

Nattsömnen blev lidande

Lehikoinen berättar att hon och rumskamraten Sara Kuivisto inte klarade av att slita sig från tv-apparaten i gårkväll då stavfinalen pågick. Wilma Murtos show lyfte stämningen ända upp i taket.

– Det var så fint att följa med tävlingen. Den störde visserligen min och Saras nattsömn då hon bara fortsatte att hoppa. Vi sade till varandra vid något skede: När ska vi kunna gå och lägga oss, säger hon och skrattar högljutt.

Men det var inte bara stavfinalen som satte myror i hennes huvud.

– Jag hade svårt att somna då jag var så taggad över dagens lopp. Till slut lyckades det. Det var det viktiga.

Välkomnar regn och rusk

Holländskan Femke Bol är solklar favorit i finalen i morgon. Viivi Lehikoinens semifinallopp var av den kalibern att hon senast efter det sällade sig in bland medaljkandidaterna.

– Allt jag gör i morgon är plus. Chansen att kämpa om finalplatsen kändes i sig redan fin. Jag tar ingen press för finalen.

– Jag kommer att njuta av stunden och kämpa så hårt jag bara kan. Det är många som drömmer om medalj. Jag är en av dem. I en final vill man inte hamna utanför pallen.

Viivi Lehikoinen skrattar efter lyckat lopp.
Bildtext Lehikoinen njöt av stunden efter semifinalsegern.
Bild: Lehtikuva

Hennes glada humör blir bara bättre då man i intervjuzonen påminner henne om att det utlovas regn och rusk till i morgon. Tränaren Laurent Meuwly har påpekat att det skulle vara välkommet för hans holländska och finländska adepter.

– Jo, det passar bra! Framför allt för oss finländare. Vi är vana vid det. Laurent tycker inte om det finländska vädret, men jag tror han nu är glad över att jag är förberedd, säger hon och skrattar igen.

Berömmer succétränaren

Hon passar på att hylla sina tränare. Utöver Meuwly hjälper också Yle Sportens expert, Mikael Ylöstalo, till med hennes träningar i vardagen.

Deras hjälp var oumbärlig då hon hade en svacka efter VM. Meuwly litade emellertid på den plan som han hade ritat upp för finländska stjärna. Den planen innebar bland annat att Lehikoinen, emot sin vilja, löpte och vann 400 meter i Kalevaspelen.

– Jag hann redan svära till både Micke och Laurent. Jag sade att det här inte blir till någonting. Än en gång så visste han vad han talade om. Det finns inte många människor som han. Han bara säger att nu gör vi så här fast allt går åt pipsvängen.

Finalen på 400 meter häck står på programmet klockan 22.45 i morgon.

Diskussion om artikeln