Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lamor skyddar får mot vargar i Salo – nu kan du följa deras vardag via WWF:s livesändning

Två lamor står i en hage.
Bildtext Timotei och Jingo håller koll på fårflockar i Salo.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Redan för andra sommaren i rad jobbar två lamor på en bondgård i Salo. 11-åriga Jingo och hans 7-åriga son Timotei ska skydda gårdens får mot vargar.

Det här är också ett sätt att skydda vårdbiotoper, alltså exempelvis ängar som har formats av boskap. Fåren tar hand om betesmarkerna medan lamorna skyddar fåren.

Jingo och Timotei lever vanligtvis på en lamagård i Pukkila i Nyland, men har nu utlånats till Peppi och Marko Laine, som driver fårgården i Salo.

Från och med den här veckan kan du följa lamornas och fårens vardag via en livesändning på nätet. Tidigare i veckan installerade nämligen Världsnaturfonden WWF flera kameror nära hagen och på det sättet kan du följa livet i hagen i realtid.

Lamor skyddar boskap i andra länder

I andra länder är det vanligare att lamor vaktar boskap. Vissa lamor har till och med förädlats just för det här ändamålet, berättar skyddsexpert Eeva-Liisa Korpela vid WWF. Hon hoppas att allt ska gå lugnt till på betesmarkerna i Salo.

– Vargen kan kanske undra vad det långa och stora djuret är för något. Vi hoppas att vargen väjer och låter bli att komma in i hagen. Vi hoppas att de inte möter varandra, säger Korpela.

Men även om vargen kom in i inhägnaden, skulle lamorna troligtvis kunna hjälpa fåren.

WWF:s skyddsexpert Eeva-Liisa Korpela står i en hage, bredvid en kamera.
Bildtext Eeva-Liisa Korpela hoppas att allmänheten skickar in tips om vad de ser i WWF:s livesändning.
Bild: Minna Rosvall / Yle

– Lamahanen har stora tänder, som är gjorda för strider. Den kan också sparka både framåt och bakåt. Lamorna skulle troligen försvara fåren om vargen kom nära dem, säger Korpela.

Enligt Peppi Laine är lamorna observanta. I fjol lade lamorna exempelvis märke till hjortdjur, som rörde sig nära betesmarkerna.

– Vi sover bättre tack vare lamorna. Vi hoppas att de håller koll på vad som händer utanför hagen och att de ser rovdjuren, säger Laine.

Vargen orsakar oroliga nätter för fåruppfödare

Fåruppfödarna har också riggat upp manicker som ger ifrån sig ljud och avger ljus, och det ska skrämma bort rovdjur. Om kamerorna registrerar rörelser kan fåruppfödarna kolla om det är en varg som är på väg.

– En fårägare kan inte känna sig trygg om det finns vargar på området. Det är en stor risk. Vi har utsatts för flera anfall med tråkiga resultat.

I juli dödade en varg två av gårdens får och flera får skadades. Drygt 60 får hade också rymt från hagen under vargattacken och två av dem måste sedan avlivas. Fåruppfödarna har sina djur i flera inhägnader och de här fåren var inte i samma hage som lamorna vistades i.

– Det är frustrerande att vargarna dödar fåren utan att äta dem. Det värsta är att vi inte kan sova eftersom vi ligger och funderar på om fåren har det bra. Det är det allra tyngsta.

Peppi och Marko Laine ger mat och två lamor.
Bildtext Peppi och Marko Laine säger att de sover bättre tack vare Timotei och Jingo.
Bild: Minna Rosvall / Yle

WWF hoppas att allmänheten skickar in tips om vad som är på gång i hagen via webbsändningen.

Lamorna gillar att hänga på en central plats i hagen, så att de har bra koll på vad som är på gång. Men under de närmaste dagarna kan det vara svårare att se något spännande i kamerorna.

Så länge värmeböljan håller i sig är det svårare att se lamorna i kamerorna. Både lamorna och fåren flyr nämligen hettan till de skuggigare platserna i hagen.

Artikeln är en översättning av Laamat ovat tehokkaita susivahteja ja suojelevat lampaita – nyt niiden työtä seurataan WWF:n luontolivessä skriven av Minna Rosvall. Artikeln översattes av Nora Engström.

Diskussion om artikeln