Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Maria Turtschaninoffs nyskrivna familjepjäs Månskensprinsen har världspremiär på Karelia i Ekenäs i vinter

Uppdaterad 28.08.2022 09:07.
Ett hus i Ekenäs som är Kulturhuset Karelia.
Bildtext I vinter öppnar teaterscenen i Kulturhuset Karelia i Ekenäs upp dörrarna igen med en nyskriven familjeföreställning.
Bild: Marica Hildén / Yle

Efter en längre pandemipaus satsar Kulturhuset Karelia igen på en egen teaterproduktion och söker nu amatörskådespelare för en nyskriven familjeföreställning.

Bakom den nyskrivna familjepjäsen Månskensprinsen står fantasyförfattaren Maria Turtschaninoff och dramatikern Anna Simberg.

Pandemin satt käppar i hjulet

Maria Turtschaninoff, som bor i Karis, är en av Finlands mest framgångsrika fantasyförfattare, men familjeföreställningen på Karelia är hennes första pjäs.

Manuset färdigställdes i och för sig för flera år sedan, men samma dag som pjäsen skulle ha premiär på Wasa Teater i mars 2020 så stängde alla landets teatrar på grund av Coronapandemin.

– Till en början sköts premiären upp med ett år, men restriktionerna låg kvar och då fattade Wasa Teater beslutet att lägga ner projektet, berättar hon.

Författaren Maria Turtschaninoff.
Bildtext Maria Turtschaninoff är känd för sina fantasyböcker, nu ska hennes pjäs visas i Ekenäs.
Bild: Veikko Somerpuro

Teaterföreställningen Månskensprinsen är i likhet med Maria Turtschaninoffs böcker en fantasyberättelse. Pjäsen handlar om en prins som växer upp i ett slott, men han är enbart vaken på natten och sover hela dagen.

Prinsen dras till världen utanför slottet, men hans mamma har förbjudit honom att gå ut. En dag dyker en flicka upp i slottet som lockar ut honom, men utanför murarna finns även de som vill prinsen illa.

Regissör Marja Vuori beskriver Månskensprinsen som en pjäs med stort hjärta.

– Kareliahuset kontaktade mig och frågade om det kunde finnas intresse för ett sådant här projekt. Jag läste manuset och tyckte så mycket om det. Det var så magiskt och det finns väldigt mycket kärlek i det här äventyret. Det är en slump att jag har har hamnat från Wasa teater till Kareliahuset med den här pjäsen men jag är väldigt glad att mitt äventyr har tagit mig hit.

Marja Vuori har tidigare jobbat för Wasa teater men var inte involverad i produktionen kring Månskensprinsen.

Rutinerade författarens första pjäs

Maria Turtschaninoff har gett ut flera ungdomsromaner och i augusti publicerades hennes första roman för vuxna läsare. Trots lång författarerfarenhet konstaterar Maria Turtschaninoff att det var något alldeles nytt att skriva teatermanus.

– När jag skriver en roman jobbar jag väldigt länge själv med texten innan jag visar det jag skrivit ens för min redaktör, men att skriva ett teatermanus är ett mycket mera kollektivt arbete.

Maria Turtschaninoff, som är väldigt van med att jobba på egna villkor, erkänner också att det varit utmanande att samarbeta med så många personer genom hela skrivprocessen.

– Därför är jag väldigt glad att äntligen få se min text komma till liv på scen, säger hon.

Nu får teaterproffsen göra sitt

Maria Turtschaninoff kommer inte att följa med på plats när teaterensemblen börjar öva. Om hon får en inbjudan kan hon sitta med ibland, men hon kommer inte att lägga sig i hur projektet utformar sig.

– Jag tror inte att mina åsikter skulle hjälpa. Teatervärlden är obekant för mig så jag tror tvärtom att jag kan lära mig mycket under denna fas av projektet, säger Maria Turtschaninoff.

Skådespelaren Alexander Holmlund på pressbilden för "Tillbaka till månskensprinsen".
Bildtext Ursprungligen skulle Månskensprinsen gå på Wasa Teater, men på grund av pandemin blev det aldrig någon premiär. Skådespelaren Alexander Holmlund på Wasa Teaters pressbild.
Bild: Wasa Teater

Nu väntar hon med spänning på premiären i vinter.

– Det blir otroligt spännande att se slutresultatet och vilka lösningar produktionen kommer fram till. Jag kommer dessutom att lära mig väldigt mycket om teater och dramatik, konstaterar Maria Turtschaninoff.

Sökes: barn och vuxna som vill stå på scenen i vinter

Kulturhuset Karelia söker nu amatörskådespelare till pjäsen. Produktionen söker både barn som är 13 år och äldre samt vuxna. Ensemblen ska bestå av omkring tio personer. Audition blir det den 2 september klockan 18-21 och den 3 september klockan 10-16.

Världspremiären för föreställningen Månskensprinsen på Kulturhuset Karelias scen blir den 4 februari 2023.

Nyskriven familjepjäs har världspremiär på Karelia i Ekenäs i vinter

7:00

Diskussion om artikeln