Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sjöfågeljakten börjar – men jakten på vilt tycks locka mera

Premiär för sjöfågelsjakt 2015 i Pedersöre.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

På lördag klockan 12 inleds sjöfågeljakten. Då blir det tillåtet att jaga bland annat gräsand, kricka och krika, men också flera arter som är på tillbakagång. Jakten pågår ända till den sista december.

- Den tjugonde augusti är nog ett datum då jägarna gärna åker ut på andpass, säger Stefan Pellas, jaktchef för Kust-Österbotten vid Finlands viltcentral.

Starten på jakten på sjöfågel är traditionellt en viktig dag för många jägare och man vill gärna vara med då jakten inleds.

- I år då starten infaller på en lördag är det säkert mycket folk i farten. Men generellt minskar intresset för sjöfågeljakten, säger Pellas.

Det finns sannolikt flera orsaker till att intresset för sjöfågeljakten minskar. Traditionen kanske inte upplevs som så viktig längre, men stammen för flera av arterna som jagas har också minskat, vilket minskar på intresset.

- Intresset har kanske gått över mera på viltarterna, vi har rådjursjakt och jakt på vitsvanshjort, och förstås älgjakten. Kanske folk hellre jagar vilt än fågel, funderar Pellas.

Stammen minskar

Bland arterna som är på tillbakagång kan nämnas skedand, vigg och sothöna. Läget är ändå inte kritiskt:

- Det råder nog en rätt bra balans. Om det något år finns mycket av någon art jagas den lite mer och viltbestånden i allmänhet fluktuerar. Men klart är att det har minskat på lång sikt.

Orsakerna till det är flera, men livsmiljöerna har försämrats för flera arter och det förekommer också större predation än tidigare.

- Nu pågår ju flera projekt där man försöker iståndsätta livsmiljöer för sjöfågel, säger Pellas.