Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs e-postsystem har strulat i flera veckor – it-attack bakom problemen

ett par händer framför en laptop
Bildtext Raseborgs stads mejlstrul började i juli och det är fortfarande oklart när problemen är lösta.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Raseborgs mejl kapades och mejladresserna användes för att skicka spammeddelanden.

Sedan slutet av juli har Raseborgs stad haft stora problem med sina mejlkonton. Staden kan inte skicka e-post till konton som använder Google som tjänsteleverantör, till exempel Gmail.

Raseborgs stads it-chef Antti Holmroos säger att det är frågan om en phishing-attack som lyckades antagligen eftersom någon anställd av misstag tryckt på en länk, som i sin tur öppnade upp Raseborgs stads mejlsystem för attacken.

– Angriparen har skickat ut massvis med spammeddelanden vilket orsakade att e-posttjänsterna började blockera mejl som skickades från en Raseborgadress, berättar Antti Holmroos.

Fortsatt strul med Google

Raseborgs stad har grundligt gått igenom de it-system som staden använder och gjort förbättringar där det behövs, säger Antti Holmroos. Dessutom har staden justerat e-postsystemet som Raseborg använder, så att de mejl som skickas därifrån inte längre ska blockeras.

Tietokoneen näppäin, jossa 2 ja @
Bildtext Raseborgs stads e-postadresser blockeras fortfarande av Google.
Bild: Yle/Raili Löyttyniemi

Antti Holmroos berättar att de flesta leverantörerna har börjat acceptera mejl från Raseborgadresser igen, men hos Google blockeras e-post från Raseborg fortfarande.

– Det är väldigt svårt att estimera någon tidtabell för när Googles tjänster godkänner Raseborg som avsändare igen, säger Antti Holmroos.

Ring eller mejla telefonnumret

Mejltrafiken till staden fungerar normalt och staden kan med andra ord ta emot e-post från alla adresser. Detta innebär att alla viktiga meddelanden kommer fram, menar Antti Holmroos.

– Om någon däremot misstänker att svaret dröjer på grund av mejlproblemen får invånare alltid ringa oss eller mejla oss det egna telefonnumret så ringer vi tillbaka, säger han.

Men just nu kan staden inte garantera att information som Raseborg skickar ut per mejl når fram och det är ett problem, säger Raseborgs it-chef Antti Holmroos. Han hoppas därför att invånarna tar till sig hur kontakt med Raseborgs stad går till tills problemen med e-posten är löst.

Diskussion om artikeln