Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Läraren Liisa Vasara fick nog då lönen uteblev trots mejl och samtal – då hon kontaktade borgmästarna landade pengarna på kontot

Från 2022
I förgrunden elever som sitter vid pulpeter, i bakgrunden en lärare som skriver på en tavla.
Bildtext Många lärare på Helsingfors stad har kämpat för att få sina löner utbetalda.
Bild: Wavebreakmedia Ltd UC2 / Alamy/All Over Press

Liisa Vasara tröttnade på att vänta på lönen som aldrig kom. Ett infall, lite ilska och en rad meddelanden till Helsingfors stads politiska ledning var det som krävdes. Följande dag fanns pengarna på kontot.

Timmar i löneräkningens telefonkö, samtal och mejl till chefer. Liisa Vasara jobbar egentligen som speciallärare i Helsingfors, men under sommaren har hon tvingats jobba för att få sin lön.

Julilönen uteblev trots många samtal och mejl. Till slut hade det gått tre veckor utan att något hade hänt.

– Det är en ganska lång tid. Och det har verkligen gjort att jag behövt pussla för att få livet att gå ihop. Vad har man råd att göra och vem kan låna pengar till hyran. Det har förargat, krävt energi och orsakat bekymmer.

Närbild på lärare i ett klassrum
Bildtext Liisa Vasara hade hellre bränt krutet på jobbet än på att jaga sin lön.
Bild: Privat

"Jag ville att de vid staden ska förstå att verkligheten inte stämmer överens med deras löften"

Vasaras vittnesmål liknar de som figurerat i nyheterna de senaste månaderna, allt sedan Helsingfors stads löneutbetalningar började krångla och försenas.

Vasaras berättelse sticker ut ur mängden på grund av det som hände då hon till slut fick nog. På grund av det som hände efter att hon mejlat hela borgmästarkollegiet i Helsingfors.

– Jag kände att något måste hända nu. Jag ville att de vid staden ska förstå att verkligheten inte stämmer överens med deras löften. Att de åtminstone i mitt fall har svikit löftet om att betala uteblivna löner inom två dagar.

Första svaret fick hon av biträdande borgmästare för kultur- och fritidssektorn Paavo Arhinmäki (VF). Inom några timmar var både stadens HR-chef och avdelningschefen på lönekontoret inkopplade. Strax därefter blev Vasara lovad att pengarna skulle finnas på hennes konto följande dag. Vilket de också gjorde.

– Jag kan ju inte veta. Kanske hade jag fått lönen nästa dag i vilket fall som helst. Men jag fick absolut känslan av att mina mejl skyndade på processen. Mina tidigare meddelanden hade ju inte resulterat i någonting.

Expressfil för dem med störst knipa

Enligt Nina Gros HR-chef på Helsingfors tog staden i förra veckan i bruk en expressfil för brådskande fall. Cheferna på staden borde veta vad de ska göra om de kontaktas av anställda som inte fått sina löner.

– Om man befinner sig i knipa, och det är det klart att många gör om de inte får någon lön, så kan de meddela sina chefer. De kan se till så att ärendet placeras i expressfilen.

Gros menar också att köerna till den vanliga kundbetjäningen borde vara kortare nu än tidigare.

– Den vägen kan man också ta kontakt.

Men varför måste personalen driva på och anmärka. Borde inte systemet själv märka om något går fel?

– Vi har beställt en funktion till det nya löneräkningsprogrammet som ska känna igen automatiskt om löner inte betalats ut eller något annat gått fel. Det är vår högsta prioritet att få det fixat. Men än så länge måste de anställda själva hålla koll på löneutbetalningarna och anmäla om något går fel.

Tydlig prioritering

De anställda som har gått miste om hela löner prioriteras högst. De står först i kön. Efter det fixas löner där stora belopp saknas och efter det korrigeras mindre brister.

Gros kan inte svara på hur långa kötiderna är.

– Men det kan jag säga att det går snabbare nu än tidigare. Vi har fått bättre rutiner och vet bättre hur de här problemen ska korrigeras. Men vi har inte kunnat hålla vårt löfte om att betala lönerna inom två dagar.

Liisa vågar inte pusta ut

Liisa Vasara är nöjd för stunden. Lönen kom med utlovad dröjsmålsränta. Men någon stark tillit till systemet har hon inte just nu.

– Nu är jag nöjd. Men det är klart att jag tänker på alla andra i samma situation. Och det är klart att jag också är fundersam över nästa lön som borde komma om några veckor. Kommer problemen att fortsätta?

Lönade det sig att bli arg?

– Att bli arg hjälper knappast, men däremot att vara aktiv. Det har varit mycket på jobbet de senaste åren. Vi har precis klarat av en pandemi. Nu skulle jag helst av allt vilja koncentrera mig på jobbet och satsa min energi där snarare än på något så basalt som att få lön för mitt arbete.

Diskussion om artikeln