Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Juthbackamarknaden är här igen efter två års coronapaus: "Det blir en folkfest"

Två män med marknadsstånd i bakgrunden.
Bildtext Peter Nyman, ordförande för Jakobstadsnejdens veteranbilssällskap (till vänster) och föreningens vice ordförande Rolf Dahlin ser mycket fram emot att få ordna Juthbackamarknaden igen.
Bild: Mikaela Löv

På fredag morgon slår Juthbackamarknaden i Nykarleby upp portarna efter en två år lång coronapaus. Omkring 400 försäljare säljer allt från lakrits till fordonsdelar. Här finns något för alla, säger Peter Nyman vid Jakobstadsnejdens veteranbilssällskap.

Det myllrar av aktivitet på marknadsområdet dagen innan Juthbackamarknaden kör igång. Medlemmarna i Jakobstadsnejdens veteranbilssällskap har ställt i ordning för marknaden hela veckan, från klockan sju på morgonen ända till kvällen. Försäljningsplatser ska märkas ut och man ska ordna med säkerhet, första hjälpen och mycket annat.

– För tillfället är det lite stressigt, men det är jätteroligt att ställa till. Det blir en folkfest, säger Peter Nyman, ordförande för Jakobstadsnejdens veteranbilssällskap.

Man med marknadsstånd i bakgrunden.
Bildtext Peter Nyman säger att det finns "allt" på marknaden.
Bild: Mikaela Löv /Yle

Juthbackamarknaden ordnades senast år 2019, sedan blev det två års paus på grund av coronapandemin. De flesta av årets försäljningsplatser såldes redan för två år sedan.

– Vi har över 700 försäljningsplatser men antalet försäljare är 400. Många har två eller tre platser. Vi har kanske en handfull försäljningsplatser kvar som vi kan sälja på fredag morgon.

De bästa fynden görs tidigt

De som vill göra de bästa fynden brukar komma redan tidigt på fredag morgon, säger Peter Nyman.

På Juthbackamarknaden säljs allt från motorcykeldelar till möbler.

– Jag brukar säga att det som man inte hittar här, det behöver man inte ha. Här finns egentligen allt.

Marknaden har ordnats vid Juthbacka sedan 1975, med några års avbrott då marknaden ordnades vid idrottsgården i Nykarleby.

Till en början var det bara fordonsdelar som såldes på Juthbackamarknaden. Sedan ville fler och fler komma med och sälja på marknaden, och veteranbilssällskapet sa inte nej.

– Man skulle förstås kunna ha det som en renodlad skrotmarknad, men det blir mer publik på det här sättet. Det finns något för alla, säger Peter Nyman.

Vad är det mest udda man har sålt här?

– Senast vi ordnade marknaden, 2019, fanns det en flygplansmotor som någon försökte sälja.

Blev den såld?

– Det har jag inte riktigt koll på men jag tror han körde hem den tillbaka.

Även om många kommer till Juthbackamarknaden för att göra fynd måste man inte nödvändigtvis köpa någonting, säger Nyman.

– Man kan också bara njuta av stämningen och träffa folk. Här finns kaffetält och livemusik.

Många flitiga talkoarbetare

Nyman säger att han är väldigt tacksam över att så många talkoarbetare hjälpt till med att ställa i ordning för Juthbackamarknaden i år.

– Vi har varit ett 30-tal personer här varje kväll sedan i måndags. Det här är i högsta grad ett samarbetsprojekt – utan flitiga medarbetare gör man inte det här. Vi samarbetar också med idrottsföreningarna i Nykarleby. De sköter om parkeringen.

Förberedelser för Juthbackamarknaden.
Bildtext Antalet försäljare på Juthbackamarknaden är 400. Totalt finns det 700 försäljningsplatser men många försäljare har två eller tre platser.
Bild: Mikaela Löv/ Yle

Intäkterna från Juthbackamarknaden används till att restaurera veteranbilssällskapets bilar som man köpt eller fått som donationer. Bilarna behöver restaureras för att bli museifordon.

Veteranbilssällskapet mår bra i dag, trots flera års coronapandemi med inställd marknad.

– Det är klart att det varit bakslag men vi spottar i händerna och går vidare. Det bästa är att få ordna Juthbackamarknaden igen. Det är det som håller liv i oss, säger Peter Nyman.

Veteranbilssällskapets vice ordförande Rolf Dahlin håller med.

– Det är roligt att se folk komma hit. De är glada då de kommer, de träffar bekanta och sitter på kaffe och berättar vad de gjort för fynd. Här hittar man allt som man inte visste att man behövde.

Juthbackamarknaden pågår fredag–lördag. Marknaden brukar locka tiotusentals besökare.