Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centerministern Honkonen föreslår lagändring för att lösa personalbristen i daghemmen – vill göra det lättare att rekrytera yrkeshögskoleutbildad personal

Petri Honkonen sitter på en pall i riksdagen.
Bildtext Minister Petri Honkonen (C) föreslår en ändring i lagen om småbarnspedagogiken för att lösa personalbrist.
Bild: Silja Viitala / Yle

Vetenskaps- och kulturminister Petri Honkonen (C) anser att man ska göra det lättare att anställa socionomer i förskolor och daghem. Enligt honom var den förra regeringens beslut att ändra på behörigheten misslyckat.

Minister Petri Honkonen föreslår en ändrig i lagen om småbarnspedagogiken – och det snabbt. Han är kritisk till lagändringar som regeringen Sipilä drev igenom.

Enligt Honkonen behövs ändringar i lagen för att lösa personalbristen inom branschen. Han anser att lagen borde ändras så att daghem och förskolor lättare ska kunna anställa personal med yrkeshögskoleutbildning.

Honkonen talar specifikt om socionomer – den yrkesgrupp vars möjligheter att undervisa i förskolor och daghem begränsades under förra regeringens tid.

– Det har uppstått en återvändsgränd i fråga om utbildningen. Regelverket borde ändras så att det finns tillräckligt med personal på daghemmen, säger Honkonen i en intervju för nyhetsbyrån STT.

Honkonen har inte talat med övriga ministrar

Det finns en möjlighet att Honkonens uttalanden kommer som en överraskning för resten av regeringen. Han har nämligen ännu inte diskuterat frågan med de övriga ministrarna.

År 2018 trädde den nya lagen om småbarnspedagogik i kraft. Det var regeringen Sipilä som drev igenom lagen som bland annat byggde på ändringar i utbildningskraven, som i praktiken begränsade socionomernas möjligheter att jobba inom småbarnspedagogiken.

Honkonen, som inte satt i den regeringen, säger nu rakt ut att den här lagändringen var ett misstag.

Han har diskuterat lagen tillsammans med bland annat socialarbetarfacket Talentia som också anser att en lagändring skulle vara på sin plats.

– Med nuvarande lagstiftning kommer branschen att hamna i en allvarlig kris före år 2030, säger Talentias ordförande Jenni Karsio.

Leende kvinna i glasögon och gul kavaj.
Bildtext Talentias ordförande Jenni Karsio säger att det borde bli tydligare vad socionomernas roll inom småbarnspedagogiken är.
Bild: Antti Eintola / Yle

Talentia: Säg rakt ut vad socionomers uppgift är

Enligt den nuvarande lagen måste en av tre daghemsanställda vara en barnskötare och den andra en universitetsutbildad lärare före år 2030. Det är fortfarande öppet om den tredje personen ska vara en lärare eller om det "räcker" med en socionom.

Enligt Karsio borde den tredje personen vara en socionom och enligt henne borde det poängteras i lagen.

– Vårt förslag är att man specificerar lagen så att det blir tydligt att en av de här tre är barnskötare, den andra en lärare och den tredje en socionom, säger Karsio.

Såväl Honkonen som Karsio säger att lagändringen gjort framtiden osäker för socionomer. Det här har lett till att färre söker sig till socionomutbildningar. Alla studieplatser fylls inte.

Tajt tidtabell – men Honkonen tror att en lagändring kan vara möjlig före nästa val

Honkonen säger att socionomernas kompetens borde utnyttjas i större utsträckning och deras utbildning bli mer värd, men han nämner inte exakt hur lagen om småbarnspedagogik borde ändras.

– Jag vill inte ta ställning till en paragrafgranskning eftersom jag inte utrett frågan själv, säger Honkonen.

Nästa riksdagsval är om drygt ett halvt år så om regeringen Marin vill ändra på lagen om småbarnspedagogik börjar det bli bråttom. Honkonen tror ändå att en ändring är möjlig trots den tajta tidtabellen eftersom han inte tror att det behövs en omfattande lagändring.

Två barn sitter vid ett bord och ritar.
Bildtext Många daghem på olika håll i landet har slagit larm om personalbrist.
Bild: Laut.work / Alamy/All Over Press

Han säger att det här är något som borde vara en brådskande fråga för regeringen eftersom många daghem runtom i Finland har personalbrist.

– Det syns i tillväxtcentra där det är dyrt att bo. Det här är en kvinnodominerad bransch med låga löner. Personalbristen syns också på landsbygden där det inte finns tillräckligt med behöriga.

Honkonen säger att han länge funderat på det här och uppger att det inom Centern finns stor oro för personalbristen på daghemmen.