Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Helsingforspolisen inleder förundersökning om Helsingin Sanomats rapportering om Wille Rydman

Från 2022
Uppdaterad 19.08.2022 11:09.
Wille Rydman fotograferad i en park. Han är klädd i en grå t-skjorta och jeans.
Bildtext Samlingspartiets riksdagsledamot Wille Rydman anklagades i juni för olämpligt beteende i en artikel i Helsingin Sanomat. Han polisanmälde tidningen och nu startas en förundersökning.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Helsingforspolisen har beslutat att inleda en förundersökning efter att politikern Wille Rydman polisanmält Helsingin Sanomats artikel där han anklagas för olämpligt beteende.

Polisinrättningen i Helsingfors uppger att de tog emot en polisanmälan den 11 juli om artikeln som publicerades i tidningen den 19 juni. I artikeln anklagar flera unga kvinnor riksdagsledamoten Wille Rydman (Saml) för olämpligt beteende.

Rydman har till följd av anklagelserna lämnat Samlingspartiets riksdagsgrupp. Han har också avgått från sin post som ledamot i Helsingfors fullmäktige.

Helsingin Sanomats chefredaktör Antero Mukka har i ett tidigare skede kommenterat att tidningen hade starka argument för att lita på sina källor när de skrev artikeln. Alla som talade ut i HS artikel var anonyma.

Två brottsrubriceringar i nuläget

Polisen gjorde en inledande utredning efter Rydmans anmälan och har nu beslutat att inleda en förundersökning i fallet, uppger inrättningen i ett pressmeddelande.

Brottsrubriceringarna är grovt förtal och spridning av information som kränker privatlivet. Rubriceringarna kan komma att ändra under utredningens lopp.

Kriminalkommissarie Juha-Matti Suominen säger i pressmeddelandet att det i nuläget inte går att uppskatta hur länge förundersökningen kommer att ta.

Svenska Yle kontaktade Suominen för att få en kommentar. Suominen kunde varken bekräfta att fallet i fråga handlar om Helsingin Sanomats artikel, eller säga något om hur många som är misstänkta.

– Som det står i pressmeddelandet så har vi bara gjort en inledande utredning och den faktiska förundersökningen har ännu inte inletts. Detaljerna kommer att klarna i takt med att förundersökningen fortskrider.

Wille Rydman kommenterar polisens utredning på Twitter:

"Polisen var inte övertygad om sanningshalten i Helsingin Sanomats påståenden om mig. Polisen anser att det finns skäl att misstänka brott i ärendet och har inlett en förundersökning", skriver politikern.

Rydman har flera gånger kritiserat Helsingin Sanomat för deras rapportering och sagt att han inte betett sig olämpligt.

När han polisanmälde tidningen skrev han så här på Twitter:

"Jag hade såklart inte velat att det skulle komma till det här, men när HS agerade som de gjorde passar det mig alldeles utmärkt att fakta går igenom ordentligt. Sedan får vi se vem som talar sanning och vem som inte gör det".

CKP utreder sexualbrott där Rydman är misstänkt

Det här är inte den enda polisutredningen som pågår kring Wille Rydman. Centralkriminalpolisen har också inlett en förundersökning där Rydman misstänks för sexualbrott.

Polisen misstänker att brottet begicks mot en myndig person år 2015.

Polisen har även tidigare utrett Rydmans beteende i en preliminär utredning år 2020.

Efter att nya uppgifter dykt upp och nya personer trätt fram sedan Helsingin Sanomats artikel inleddes en ny utredning.