Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åklagaren i Viking Sally-mordrättegången får inte använda viktigt erkännande – Åbo hovrätt ändrar inte på tingsrättens beslut om bevismaterialet

Uppdaterad 19.08.2022 14:12.
Åbo hovrätt.
Bildtext Åbo hovrätt ändrade inte på tingsrättens beslut om ett nyttjandeförbud i rättegången kring våldsdådet på fartyget Viking Sally.
Bild: Petra Ristola / Yle

Åklagaren ville få tillgång till bevismaterial som inte godkändes i tingsrätten. Men Åbo hovrätt håller med tingsrättens beslut om att bevismaterialet inte får användas.

Åklagaren i Viking Sally-mordrättegången åkte på ett stort bakslag Åbo hovrätt på fredagen. Åklagaren hade ansökt om ändring i ett beslut om nyttjandeförbud som Egentliga Finlands tingsrätt fattade i samband med sin behandling av åtalet för mord och mordförsök. Hovrätten valde ändå att hålla nyttjandeförbudet i kraft.

En dansk man åtalades i tingsrätten för mord och mordförsök på passagerarfartyget Viking Sally i juli 1987. Tingsrätten friade mannen från åtalen i juni 2021.

Nyttjandeförbudet gäller förhör som polisen gjort med den misstänkte mannen år 2016. Tingsrätten beslöt att en del av det som mannen berättade inte fick användas som bevis i rättegången eftersom han inte hade haft en försvarsadvokat eller ett rättsbiträde närvarande vid förhören. Mannen hade också i olika sammanhang för bekanta erkänt att han dödat två personer på en båt i självförsvar.

Åklagaren överklagade tingsrättens beslut om nyttjandeförbudet, men Åbo hovrätt ändrar inte på tingsrättens beslut. Enligt hovrätten har det inte framkommit något som ger anledning att ändra på tingsrättens avgörande.

Det går att söka ändring till hovrättens beslut om nyttjandeförbudet, ifall Högsta domstolen beviljar besvärstillstånd.

Själva mordrättegången har inte börjat i hovrätten

Åklagaren överklagade också tingsrättens friande dom i själva mordrättegången. Hovrätten behandlade överklagandet om nyttjandeförbudet först. Själva mordrättegången har ännu inte inletts i Åbo hovrätt. Hovrätten kommer att vänta med mordrättegången tills det är klart om någon överklagar hovrättsbeslutet om nyttjandeförbudet till Högsta domstolen.

Våldsdådet ombord på Viking Sally skedde den 28 juli 1987. 20-åriga Klaus Schelkle dödades och hans 22-åriga flickvän Bettina Taxis fick livshotande skador efter att de attackerats. Paret var på interrail-resa på väg från Stockholm till Åbo, och sov ute vid fartygets helikopterdäck.

30 år senare togs fallet upp till behandling i Egentliga Finlands tingsrätt. Åklagaren var hoppfull om att det fanns tillräckligt med bevisföring mot den misstänkte danska mannen för att fälla honom för mord och mordförsök, men Egentliga Finlands tingsrätt var av annan åsikt.

Artikeln uppdaterad den 19.8.2022 klockan 14.12 med tydligare formuleringar om att själva mordrättegången ännu inte inletts i Åbo hovrätt.