Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tallink Silja fortsätter möblera om på Åbolinjen: Baltic Princess börjar köra till Kapellskär istället för Stockholm i höst

Uppdaterad 23.08.2022 08:47.
M/S Baltic Princess åker förbi Runsala folkpark på väg från Åbo till Stockholm.
Bildtext En ny tidtabell och rutt gäller för Baltic Princess från och med mitten av september.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Kryssningsfartyget Baltic Princess börjar köra mellan Åbo och Kapellskär i höst. Det betyder att Tallink Silja inte längre kommer att ha något fartyg som trafikerar rutten mellan Åbo och Stockholm.

Fartyget kommer också att anlöpa Långnäs istället för Mariehamn. Förändringen träder i kraft från och med den 13 september.

Enligt Marika Nöjd, kommunikationschef vid Tallink Silja har Baltic Princess främst kryssningspassagerare och frakt vintertid. Eftersom Galaxy tas bort från rutten i början av september, så behöver rederiet inte koordinera rutterna för två fartyg.

Därför väljer rederiet att inte anlöpa Stockholm från Åbo längre, säger Nöjd.

– Vi har färre passagerare som kliver av i Stockholm på rutten mellan Åbo och Stockholm, jämfört med rutten från Helsingfors. Under sommaren har vi förstås fler som stiger av i Stockholm. Men under vintern åker de flesta på kryssning, säger Nöjd.

Tidtabellerna tidigareläggs - hur det blir i framtiden är oklart

Samtidigt förändras också tidtabellen för fartyget. Baltic Princess kommer att starta från Åbo hamn redan klockan 18.30 och anlöpa Åbo redan klockan 16.30.

Enligt Nöjd kommer Baltic Princess att köra den här rutten åtminstone till den sista mars 2023. Hur det blir efter det är oklart, eftersom mycket också hänger på hur det blir med Galaxy och Silja Europa, som hyrs ut till Nederländerna från och med i höst.

– Vi har många fartyg och rutter som ska granskas. Men beslut har inte fattats, säger Nöjd.

Artikeln uppdaterades 19.8.2022 klockan 14.26 med korrekta tider för den nya tidtabellen för fartyget.

Diskussion om artikeln