Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bo och Tom siktar på EM-medalj i Rom: "Vattenpolo är en av världens tyngsta sporter"

Vattenpolo är en krävande sport, inte minst för en veteranidrottare. Det blir lättare om man tränar mot ett tydligt mål. Helsingfors simsällskaps veteranlag siktar på medalj i Europamästerskapen.

I Backasbrinkens simhall i Helsingfors förbereder sig ett gäng entusiastiska veteranidrottare för årets höjdpunkt. Om några få veckor bär det av till Rom i Italien och Europamästerskapen i vattenpolo.

Fyra finländska lag i åldrarna femtio år uppåt gör sig nu redo för att mäta sig med Europas elit i vattenpolo.

I bassängen tränar ett tjugotal herrar. De har olika långt förflutet inom idrotten. Det som förenar dem är att de representerar Helsingfors simsällskap och att de alla ska till Rom. Tom Salminen är en av dem.

– Vi ska försöka skarva i medaljskörden från EM i simning och få några riktigt tunga medaljer att hänga runt halsen, säger Salminen.

Vattenpolo är den lagsport som funnits med i de olympiska spelens program under längst tid. Men utöver OS är det sällan idrotten dyker upp i tv-tablån eller på sportsidorna.

Tom Siltanen och Bo Aminoff berättar om vattenpolo - Spela upp på Arenan

Så hur hittar man till idrotten? Tom Salminen var bara tio år gammal då han började.

– Jag tränade simning på Georgsgatan och stannade ofta kvar för att titta på då Helsingin uimarit tränade vattenpolo. Och de förstod att bjuda med mig. Sedan dess har det varit en röd tråd i livet. Jag hade inte orkat med karriären om jag inte hade haft vattenpolon, säger Salminen

Bo Aminoff var äldre, en bit över tjugo, då han först fick upp ögonen för vattenpolo.

– Ofta är det gamla simmare som har tröttnat på att bara simma fram och tillbaka och vända vid kaklet. Det blir trevligare om man tar med sig en boll, säger Aminoff.

En sport för dem med starka ben

Det låter lätt. Men det är en krävande sport. Bassängerna är djupa, det innebär att spelarna hela tiden trampar vatten medan de spelar.

– Det är en av världens tyngsta sporter. Nya får börja med att träna benen så att de kan hålla sig flytande. Då man kan hoppa i bassängen utan att huvudet åker ner under vattnet är man redo att börja öva på andra saker, säger Salminen.

Dessutom är det en sport med mycket närkontakt.

– Ju mer du kan störa dina motståndare desto större är chansen att de inte får tag i bollen.

Två män spelar vattenpolo.
Bildtext Bassängen är fem meter djup. Så det gäller att trampa vatten.
Bild: Petter Blomqvist / Yle

De fysiska kraven innebär att herrarna som är mellan 50 och 80 år gamla måste hålla igång ständigt. Lagen tränar vattenpolo mellan två och tre gånger i veckan. Utöver det tränar många simning och går på gym för att hålla konditionen uppe.

– Det gäller att träna ofta och vi har ju rutinen till godo. Men alla motståndare befinner sig i samma situation. De blir inte heller yngre, säger Aminoff.

Medaljskörd ger resorna guldkant

Helsingfors simsällskap är meriterade i de här sammanhangen. De har deltagit åtskilliga gånger och skördat en del medaljer. Själva idén, att delta i Europamästerskapen för klubblag fick föreningen från en annan förening i Estland.

– Det var åttiotal och Sovjet hade förbjudit vattenpolo. Vi donerade ett par gamla mål åt dem och redan efter några år vann de brons. Efter det blev också vi ivriga. 1994 var vi med första gången och sedan 2004 har vi varit med i VM och EM varje gång det ordnats, säger Salminen.

VM-silvret i Kazan i Ryssland 2015 är ett kärt minne. Nu hoppas herrarna att det ska bli fler medaljer.

– Föreningen har aldrig tidigare deltagit i EM med så här många lag. Det blir intressant att se hur det gå.