Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bilen snurrade flera varv då Kalle Rovanperä avbröt i Belgien – se finska VM-ledarens rejäla krasch

Uppdaterad 19.08.2022 19:56.
Programmet är inte längre tillgängligt
Kalle Rovanperä avbröt i Belgien efter krasch - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kalle Rovanperäs VM-rally i Belgien fick ett abrupt slut. Finländaren kraschade rejält på andra specialsträckan, men både han och kartläsaren klarade sig oskadda.

Inför starten i säsongens nionde VM-rally hade Kalle Rovanperä till och med en teoretisk chans att säkra VM-titeln.

Efter två specialsträckor kan Rovanperä glömma det.

Finländaren var snabbast på den första specialsträckan, men på den andra gick det på tok. Rovanperä hamnade utanför körlinjen, tappade kontrollen över sin bil och tvingades avbryta.

– Jag var för optimistisk i en kurva. Vi gled för långt ut i diket och sen bar det av, säger Rovanperä i WRC TV:s intervju.

Bilen snurrade runt flera varv innan den stannade på en åker. Rovanperä och hans kartläsare Jonne Halttunen kunde ta sig ur bilen för egen maskin.

Se kraschen i videon högst upp i artikeln!

Innan olyckan var framme på andra specialsträckan fick Rovanperä och Halttunen vänta otåligt på att få grönt ljus för att köra iväg. Halttunen var uppenbart frustrerad i konversationer med funktionärer.

– Det ska inte få påverka då vi kört tio kilometer. Yrseln vid starten var inte bra, jag vet inte riktigt vad de höll på med, säger Rovanperä.

Lugnande besked från depån

Toyotas stallchef Jari-Matti Latvala kom med lugnande besked i depån.

– De är i skick och det är huvudsaken. I själva verket är det inte så farligt att snurra runt. Det är värst om man kör in i en sten eller ett träd, säger Latvala enligt MTV.

Det är första gången under 2022 som Rovanperä avbryter.

– Kalle har kört åtta rallyn och gjort det bra varje gång. Varje år gör varje mästare minst ett misstag. Man kan inte genomföra en hel säsong utan en miss.

Jämnt i täten

Rovanperä har vunnit fem av åtta VM-rallyn den här säsongen och ledde sammandraget på 198 insamlade poäng inför Belgiens VM-rally. Tvåan Ott Tänak står på 104 poäng inför helgens deltävling.

Efter veckans VM-rally återstår fyra tävlingar den här säsongen.

– Nu måste vi fortsätta att jobba hårt och vinna på nytt, säger Rovanperä inför fortsättningen av säsongen.

Under fredagen körs totalt åtta specialsträckor i Belgien. Efter fyra etapper är Elfyn Evans och Tänak i täten. Esapekka Lappi har häng på täten och ligger 21,2 sekunder efter ledaren Evans.

Diskussion om artikeln