Baka falsk banankaka med tosca – palsternacka ger smak åt den saftiga kakan
Ett soppkok ledde till ett ivrigt experimenterande i köket för kocken Paul Svensson. Nu har han hittat ett sätt att få fram smaken av banan – utan att använda banan.
– Det luktade banan i hela köket när vi kokade en soppa med palsternacka. Då började jag fundera på hur man skulle kunna få fram smaken av banan från palsternackan, säger Svensson.
Efter flera försök kom han på att råriven palsternacka ger smak av banan om den blötläggs tillsammans med mjölk. Och det är havremjölk som ger den bästa smaken av banan.
– Den smaksatta havremjölken är god att dricka som den är. Man kan använda den som smaksättning till olika rätter eller frysa ner den till en sorbet eller granité.
Falsk banankaka med tosca
Mängd: ca 10
Tillagningstid: 70 min, varav förberedelser 30 min
Ingredienser
2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 dl havremjölk
1-2 palsternackor, rårivna med skal
Glasyr:
50 g smör
0,75 dl strösocker
riven avrunnen palsternacka
1 dl havremjölk
1 msk vetemjöl
Instruktioner
Slå 3 dl havremjölk över riven palsternacka. Pressa lite med en sked och täck. Förvara kylt över natten. Sila och spara både mjölk och palsternacka.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form, ca 23-24 cm i diameter.
Smält smöret i kastrull och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret.
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt havremjölk och blanda väl.
Häll smeten i formen. Baka i varmluftsugn i ca 25 minuter.
Gör glasyren under tiden.
Smält sockret med smöret i en kastrull eller stekpanna. Låt karamellisera. Tillsätt den rivna palsternackan och lite vatten. Sjud till klibbig konsistens. Rör i vetemjölet och resten av palsternacksmjölken, ca 1 dl.
Stryk glasyren på kakan och låt karamelliseras ytterligare 15-20 min i ugnen.
Servera kakan ljummen med glass eller vispad grädde.