Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Björkö-Panike vandringsled utvecklas ytterligare – Svedjehamn fick ny infobyggnad

Skylt för Bodvattnet runt - vandringsled i Korsholms skärgård.
Bildtext Vandringsleden Bodvattnet runt lockar både turister och ortsbor att upptäcka den vackra naturen.
Bild: YLE/Roger Källman

Utvecklandet av Björkö-Panike vandringsled i Korsholm fortsätter. Nu har Svedjehamn fått en ny byggnad där besökarna får information om Kvarkens skärgård.

Den nya byggnaden är 50 kvadratmeter stor och erbjuder information om Kvarkens världsnaturarv, Björköby och hur man tar sig till skärgårdsdelen av Björkö-Panike vandringsled.

– Byggnaden har formen av ett traditionellt båthus och har byggts så att den respekterar det kulturhistoriska arvet och traditionellt byggande, säger projektchef Jonna Hagström på Forststyrelsen.

Byggnaden har tagits väl emot och baserat på responsen passar den ypperligt in i omgivningen.

Många skolor och turistgrupper besöker Svedjehamn, och den nya infobyggnaden svarar på besökarnas önskemål om en mötesplats som också ger skydd mot regnet, berättar Hagström.

Infobyggnaden ligger på Björkö delägarlags mark, och den har planerats och förverkligats i samarbete med delägarlaget.

Nya bänkar längs vandringsleden Bodvattnet runt

Under sommaren har också den populära vandringsleden Bodvattnet runt fått nya utemöbler där besökarna kan vila benen längs rutten.

– Bodvattnet runt hör till områdets populäraste vandringsleder och fler rastplatser har önskats.

Den här sommaren har vandringsleden fått en bänk till och två nya bord med bänkar. Dessutom har det satts upp nya informationstavlor i terrängen, samt silhuetter som berättar bland annat om landhöjningen, berättar Hagström.

Planeringen av Björkö-Panike vandringsled slutförs i höst, och planerna genomgår olika tillståndsprocesser under hösten och våren.

Texten är en översättning av Yle Pohjanmaas artikel Björkö-Panike vaellusreitin kehittäminen Mustasaaressa jatkuu – Svedjehamniin on valmistunut Merenkurkun alueesta kertova opastus- ja inforakennus, skriven av Ulla Kuivasmäki, översatt till svenska av Anna Kurtén