Hoppa till huvudinnehåll

Politik

"Jag har låtit drogtesta mig för min egen rättssäkerhets skull", säger statsministern efter partygate

Från 2022

Statsministern kallade till pressträff för att besvara alla frågor som rubrikerna om hennes festande har gett upphov till. Även en statsminister får ta ledigt ibland, konstaterar hon.

Statsminister Sanna Marin är uppenbart trött på uppståndelsen kring de läckta videosnuttarna från den kväll för två veckor sedan då hon festade loss med en grupp vänner.

Marin börjar dagens partygatepressträff med att berätta att hon för sin egen rättssäkerhets skull, trots att hon tycker att det är ett oskäligt krav, har låtit drogtesta sig. Det har hon gjort för att värja sig mot de grava anklagelser som har riktats mot henne under de senaste dagarna.

– Resultatet blir klart inom cirka en vecka, konstaterar Sanna Marin, och försäkrar att massmedia informeras om resultatet så fort det blir klart.

Statsministern är också tydlig med att hon själv inte har några tvivel om vad det resultatet blir.

– Jag har aldrig använt narkotika i hela mitt liv, inte ens när jag var ung, säger hon.

Sanna Marin fotograferad utomhus medan hon talar.

Marin om festvideorna: "Jag har inte gjort något olagligt"

Videor på den festande statsministern sprids på nätet.

På semester eller ledig?

Frågan om statsministern var på semester eller inte under festveckoslutet återkommer flera gånger under pressträffen utanför statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo på fredagseftermiddagen. Enligt Statsrådets webbplats hade statsministerns planerade semester det veckoslutet inställts.

Det skedde för att det blev presidentföredragning på Gullranda den fjärde augusti, så statsministern avbröt sin semester tidigare än planerat.

– Jag tar inte ut semesterdagar varje veckoslut, men det betyder inte att jag inte är ledig, påpekar Sanna Marin.

– Jag har inte hört något sådant krav tidigare att statsministern skulle vara tvungen att ta ut en semesterdag varje gång man har en ledig dag eller ledig kväll. Om det är en ny tolkning att varje stund som statsministern är ledig måste det vara semester, ja, då är det en ny tolkning.

I hurdant skick?

Den församlade pressen ställer också flera frågor om vilket skick statsministern befann sig i efter att ha festat in på småtimmarna med sina vänner, först i en privat lägenhet och därefter på restaurang.

Sanna Marin håller fast vid att hon var i helt okej skick och avfärdar möjligheten att statsrådet skulle behöva sammanträda klockan fem på söndag morgon. Enligt henne fanns det inga hotbilder som skulle ha gjort att hon inte kunde ta ledigt.

– Jag förstår att det är intressant för medier att spekulera kring att något helt överraskande kunde hända så att hela statsrådet skulle sammankallas till ett möte i statsrådsborgen 15 minuter senare, säger Marin och fortsätter med att berömma det finska försvaret.

– Det är bra att det här kom upp. Vi har nog en så pass kunnig armé och kunniga gränsmyndigheter att de nog vet om representanter för en främmande makt håller på att samlas vid Finlands gränser. Inte är det så illa ställt med vårt land att vi inte vet på förhand om någon närmar sig Finlands gräns.

Ingen risk för utpressning

En av journalisterna på pressträffen konstaterar att det går rykten om att mer videomaterial skulle ha läckt ut på Tor-nätverket. Kan det finnas mer bildmaterial av statsministern?

Sanna Marin konstaterar att hon själv inte håller till på Tor-nätverket, men att det kan finnas hur mycket material som helst på webben, eftersom hon blir fotograferad och filmad så fort hon går utanför Villa Bjälbos portar. En del av det materialet är sannolikt också manipulerat, konstaterar hon.

Men på frågan om det finns risk för att statsministern kan bli utsatt för utpressning har statsministern ett bestämt svar:

– Jag låter aldrig någon utpressa mig, inte med något material.