Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Klättercentret Grottan i Borgå säljs – coronapandemins utmaningar blev för mycket

Från 2022
Kiipeilykeskus Grottan i Borgå
Bildtext Klättercentret har hunnit verka i nästan sex år. Grundaren Carolina Mikander önskar fortsätta som arbetstagare efter att stället får en ny ägare.
Bild: Yle/Stefan Härus

Coronapandemin och restriktionerna som följde ledde till en kämpig tid för klättergymmet i Hattula. Nu ska grundaren Carolina Mikander sälja Grottan.

Carolina Mikander öppnade klättercentret Grottan för nästan sex år sedan. Klättergymmet i Hattula i Borgå har fokus på bouldering, det vill säga friklättring där man inte använder rep eller andra stödjande redskap.

Men coronapandemin presenterade utmaningar för verksamheten. Under våren 2020 var Mikander tvungen att hålla klätterhallen stängd och jobbade istället med biodling på Marbacka gård i Liljendal. Tiden var kämpig för klättergymmets del.

– Det var tungt när man inte alls visste hur nästa dag skulle se ut, när besluten om restriktioner kom på så kort varsel, säger Mikander.

Boulderklättring i Kiipeilykeskus Grottan i Borgå
Bildtext Carolina Mikander har inte bråttom med att sälja företaget. Verksamheten kommer att fortsätta som vanligt i åtminstone några månader till. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Härus

– Det blev nästan att sitta och titta på kvällsnyheterna för att kolla hur det ser ut nästa dag, kan vi ha öppet eller inte.

Nu är klättercentret till salu och Mikander känner både vemod och lättnad. Att sälja Grottan är något hon funderat på redan en längre tid, sedan coronapandemins början. Efter att ha gått ut med nyheten på sociala medier några dagar tidigare, känner hon sig delvis lättad.

– Det känns faktiskt ganska bra men förstås också ledsamt att man har varit tvungen att ta beslutet att sälja.

Mikander säger att det inte varit ett lätt beslut att fatta, men att hon under coronapandemin funderat på hur länge hon orkar fortsätta bedriva verksamheten. Två delägare kom med in i bilden vilket underlättade situationen och möjliggjorde Grottan att fortsätta i sin nuvarande form fram tills nu.

– Om det inte skulle ha varit två år av pandemi så skulle läget se helt annorlunda ut. Men nu är krafterna slut, berättar Mikander.

Men klätterentusiaster behöver inte oroa sig för att lappen sätts på dörren än. Tillsvidare fortsätter verksamheten som förut, Mikander tror att det kan handla om flera månader till.

I samband med att hon kungjorde beslutet om att sälja verksamheten, annonserade hon också försäljningen på Grottans Facebooksida. Det visade sig vara rätt så effektivt och då Yle Östnyland pratar med henne två dagar efteråt har redan tio personer hört av sig som varit intresserade av att antingen köpa företaget eller utrustningen, främst klätterväggarna. Det råder ändå ingen brådska med försäljningen.

– Vi vill ta det långsamt och kolla på alla möjligheter. Det viktigaste för oss är att Grottan ska få fortsätta och att klättring ska fortsätta finnas i Borgå.

Vill sadla om till brandman

Mikanders intresse för Grottan och klättring i allmänhet har heller inte sinat ut. Hon hoppas på att kunna fortsätta jobba på deltid som arbetstagare vid Grottan efter att stället får en ny ägare.

Från tiden som företagare vid klättergymmet kommer Mikander att ta med sig alla goda minnen och kundrelationer som skapats genom de gångna åren.

Carolina Mikander
Bildtext Carolina Mikander vill söka in till Räddningsinstitutet i Kuopio. Arkivbild.
Bild: Milena Hackman / Yle

– Vi har härliga kunder och det har blivit som ett samhälle det här, vi är nästan som en enda stor familj på Grottan, säger hon.

Utöver förhoppningen om ett deltidsjobb vid klättercentret har Mikander också planer på att ta räddningsmannaexamen och bli brandman. Hon har redan börjat träna inför inträdesprovet vid Räddningsinstitutet i Kuopio.

– Det är något jag nu har funderat på och nu kommer jag också att ha mera tid för att jobba för det.

Dessutom kommer hon att fortsätta med biodling och honungsförsäljning, som hon började med då hon jobbade på Marbacka gård.