Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Se kaosscenerna som föregick Rovanperäs utkörning – kartläsaren rasande efter arrangörernas miss: "En fars – ska inte hända på den här nivån"

Uppdaterad 19.08.2022 19:56.
Programmet är inte längre tillgängligt
Rovanperäs start försenad, kartläsaren Halttunen arg - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kalle Rovanperä skyller på en felaktig not efter den tidiga ridån i Belgien. Inför den ödesdigra andra etappen var det riktigt råddigt – och kartläsaren Jonne Halttunen tappade tålamodet då arrangörerna såsade.

I Belgien skulle Kalle Rovanperä köra för VM-titeln – som rentav kunde ha blivit säkrad redan nu, om än med en teoretisk chans.

Men VM-ledarens körning tog slut redan på etapp nummer två. Rovanperä tappade kontrollen på en raksträcka och landade på en åker efter flera volter.

Programmet är inte längre tillgängligt
Kalle Rovanperä avbröt i Belgien efter krasch - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

När stjärnan talade med Yle senare på fredagen beskrev han det skedda som en "onödig utkörning".

– Det var en kort kurva, som inte till slut var så kort. Jag svängde inåt tidigt, men kurvan fortsatte längre än väntat och jag hamnade brett.

– Jag hade beräknat att man hade råd att köra brett på den högra sidan. Jag svängde för tidigt, noten var kanske lite dålig och då blev det som det blev, kommenterar 21-åringen efter sin första utkörning för säsongen.

Stora startkaoset: Olika budskap från arrangör och stall

Mardrömsetappens start gick inte som smort för finländaren. Svordomarna osade både från Rovanperäs och kartläsaren Jonne Halttunens håll då det rådde stor osäkerhet när starten skulle gå.

Arrangörerna verkade inte ha koll på läget, vilket gjorde Halttunen ilsken.

– Vi borde få en starttid, viket vi aldrig fick. Killen som står framför bilen ska flytta på sig då det är en halv minut kvar till start. Men han gick plötsligt bara åt sidan och signalerade att vi borde köra, förklarar Halttunen.

Se startkalabaliken genom att klicka på artikelns huvudbild!

– Samtidigt sade Kaj Lindström (sportchef) i radion att vi inte fick starta. Den här showen upprepade sig några varv; arrangörerna ville att vi skulle åka i väg, medan vi i radion uppmanades att inte göra det.

Kalle Rovanperäs bil fixas.
Bildtext Det pågick en febril aktivitet vid Rovanperäs bil på fredagen – som det ser ut nu verkar finländaren kunna köra på lördagen.
Bild: Tomi Tuominen

Till slut var man i väg fyra minuter efter tilltänkt starttid.

– Funktionären var ännu tre sekunder före vår starttid framför bilen och visade plötsligt att vi ska köra. En fars, sådant där ska inte få hända på den här nivån tycker jag, fortsätter Halttunen.

Rovanperä vill inte använda starten som en bortförklaring.

– Inte hjälpte det ju oss åtminstone på något sätt, men knappast var det en orsak till kraschen som skedde halvvägs in i sträckan. Det var en svår situation, då det hann gå många starttider.

– En otrolig yrsel, men det får inte påverka.

I Rovanperäs frånvaro har kampen om ledarplatsen har utvecklats till en sekundstrid mellan Hyundais Thierry Neuville och Ott Tänak. Toyotas Esapekka Lappi är på fjärde plats efter fredagen.

Belgiens VM-rally, 8/20

1. Thierry Neuville, Hyundai
2. Ott Tänak, Hyundai +2,5
3. Elfyn Evans, Toyota +13,7
4. Esapekka Lappi, Toyota +37,3
5. Craig Breen, Ford +56,1
6. Gus Greensmith, Ford +1.34,5
7. Oliver Solberg, Hyundai +2.01,2
8. Adrien Fourmaux, Ford +2.09,5
9. Stephane Lefevbre, Citroen +3.41,4
10. Andreas Mikkelsen, Skoda +3.56,9