Hoppa till huvudinnehåll

Politik

De Grönas Maria Ohisalo vill inte se en ökning i utsläppsrätter – "Inte läge att tumma på klimatmålen"

Maria Ohisalo i S:t Michel. Hon är utomhus, klädd i vit blus och i bakgrunden skymtar en kyrka.
Bildtext Klimat- och miljöminister Maria Ohisalo besökte på fredagen S:t Michel i egenskap av ordförande för De Gröna.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

De Grönas ministrar höll ett ledningsmöte i S:t Michel under fredagen. Efteråt presenterade partiet sina tankar för att lindra effekterna av inflationen, men talade också om vårdarbristen.

Partiordförande Maria Ohisalo konstaterar att en höjning av vårdardimensioneringen har varit något som regeringen har arbetat för.

Efter att det vid den socialdemokratiska riksdagsgruppens möte i Kuopio i onsdags framkom att SDP nu är berett att skjuta fram kraven på fler vårdare inom äldreomsorgen vill Ohisalo ha mer information om läget.

Men utgångspunkten är att det man har kommit överens om inom regeringen håller, säger hon.

– Det är tydligt att vi behöver mer kunnigt folk, bättre arbetsförhållanden, bättre lön för de här branscherna, så att de lockar folk framöver, framhåller Ohisalo.

I De Grönas ministermöte i S:t Michel deltog också övriga personer inom partiledningen. Partiets riksdagsgrupp samlas i Åbo om en vecka.

Målet att bli självförsörjande

De Grönas Ohisalo godkänner inte socialdemokraternas förslag om att öka mängden utsläppsrätter.

SDP:s riksdagsgrupps ordförande Antti Lindtman föreslog vid riksdagsgruppens sommarmöte i Kuopio i onsdags att det tillfälligt behöver släppas mer utsläppsrätter på marknaden för att på så sätt få ner elpriset.

Ohisalo tycker att det finns orsak att utreda alla olika sätt att göra elpriset rimligare, inklusive ett pristak för el. Men en ökning i utsläppsrätter är hon inte intresserad av.

– Utsläppsrätten innebär en rätt att orsaka mer luftföroreningar. Jag tycker det är väldigt udda att socialdemokraterna som statsministerparti i det här läget vill tumma på klimatmålen på det här sättet.

Ohisalo betonar att man bör minska på beroendet av fossila bränslen och bygga upp ett Finland som är allt mer självförsörjande i fråga om energi.

Mer inkomstöverföring

Bland De Grönas förslag för hur regeringen kan lindra effekterna av prishöjningarna i samhället finns också en extra indexhöjning av den sociala tryggheten nästa år samt höjningar av utkomststöd och arbetslöshetsskyddets barntillägg.

En indexhöjning av sociala förmåner har gjorts i sommar. Enligt De Gröna skulle ytterligare en höjning hjälpa pensionärer, låginkomsttagare och studerande.

– I vanliga fall görs en justering i den sociala tryggheten per år, men när inflationen är så hög är det motiverat att göra justeringar oftare, säger Maria Ohisalo, som är miljö- och klimatminister i regeringen Marin.

Källa: Yle Uutiset, STT