Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Otroliga segerspurten – Topi Raitanen tog EM-guld på 3 000 meter hinder!

Uppdaterad 20.08.2022 00:28.
Programmet är inte längre tillgängligt

Finlands andra EM-guld i München är ett faktum. Topi Raitanen gjorde en sensationell final – och kunde fira segern på målrakan efter ett lopp där han hållit hårt i taktpinnen.

VM blev en stor missräkning för Topi Raitanen, som tävlade med en trilskande mage i USA.

EM blev en gigantisk fullträff. Raitanen utstrålade ett stort lugn i kvalet – och i finalen följde allting hans manuskript.

Den tidigare orienteraren från Tusby gjorde som Pekka Vasala, Lasse Virén och Janne Holmén – och tog ett långdistansguld på klassisk mark i München.

– Han fortsätter på sin förbluffande, makalösa, spikraka karriärbana, utbrister Yle Sportens kommentator Janne Isaksson efter finländarens sensationella guld på 3 000 meter hinder.

Gjorde som Keskisalo

Hinderfinalen var en öppen historia på förhand. När startskottet gått valde Raitanen själv att ta kommandot.

Finländaren styrde tempot under den första kilometern och såg till att farten var precis den han önskade.

– Han vill vara uppe och bestämma farten, den ska vara tilltagande, utan någon tjurrusning i början. Det här ger vibbar av Jukka Keskisalo år 2006, sa Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo.

Och visst gav Raitanens insats samma rysningar som Keskisalo gav upphov till i motsvarande tävling för 16 år sedan.

Då farten till slut började tillta såg Raitanen bara ut att bli starkare och starkare. Finländaren var trea inför det sista varvet, där hans spurt kom att bli den klart bästa.

– Hindret på bortre långsidan gick bra och då tänkte jag att det nog krävs mycket om man ska slå mig i dag. Efter sista hindret funderade jag på hur länge man måste vänta innan man kan börja fira. Oj vilken fin stund det var, myser guldhhjälten själv i Yles intervju.

Uppvisning

Raitanen hade råd att jubla med tjugo meter kvar till målet. Segertiden 8.21,80 var precis den optimala för finländarens final menar Ylöstalo.

– Han fick den perfekta fartfördelningen. Om farten är som den var nu så är Raitanen svårslagen, han hade så mycket krafter kvar på slutet och har snabbheten som behövs.

Italiens Ahmed Abdelwahed knep silver och landsmannen Osama Zoghlami brons – men ingendera kunde till slut hota den finländska segraren. Därmed har Finland tagit två guld i München, stavhopparen Wilma Murto öppnade medaljkontot häromdagen.

– Det känns väldigt fint. Det här har man jobbat hårt för i många år. Coronan har flyttat på tävlingarna, men jag har varit medveten om att jag hör till dem som kan klara sig, säger Raitanen.

– Det här var hans uppvisning. Efter att han avslutat dagens uppvärmning konstaterade jag att hans löpning aldrig sett så här bra ut, konstaterar tränaren Janne Ukonmaanaho.

Programmet är inte längre tillgängligt

Resultat

1. Topi Raitanen FIN 8.21,80
2. Ahmed Abdelwahed ITA 8.22,35
3. Osama Zoghlami ITA 8.23,44

4. Daniel Arce ESP 8.25,00
5. Karl Bebendorf GER 8.26,49
6. Sebastian Martos ESP 8.26,68
7. Ala Zoghlami ITA 8.27,82
8. Djilali Bedrani FRA 8.28,52
9. Phil Norman GBR 8.33,05
10. Emil Blomberg SWE 8.33,09

Diskussion om artikeln