Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juniorlejonen till VM-final – Sverige fick inte hål på finländska skrällvalet i målet: "Har alltid litat starkt på honom"

Från 2022
Juniorlejonen firar mål.
Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

När Juha Jatkola fick höra att han skulle spela JVM-semifinal tvingades han dubbelkolla att det faktiskt stämde. Väl på isen spikade han igen mot Sverige – och Juniorlejonen får möta Kanada i finalen.

Leevi Meriläinen är den som haft huvudansvaret för Finland i junior-VM.

Meriläinen stod i tre av fyra gruppspelsmatcher och vaktade också kassen då Juniorlejonen planenligt slog Tyskland i kvartsfinalen. Men i semin var det i stället Juha Jatkola, som bara spelat mot Slovakien, som fick chansen.

Målvaktstränaren Juha Lehtolas besked till KalPa-keepern dagen innan match kom oväntat.

– Jag fick nog fråga ett par gånger av Lehtola om det faktiskt stämde. Men sedan mognade tanken ganska snabbt, berättar målvakten för STT.

– Jag förberedde mig helt normalt, gjorde inget extra. En god mental förberedelse, och så var man redo också fysiskt. Jag gick ut för att njuta. De här chanserna får man inte många gånger i livet.

Storspelade

Jatkola tog verkligen vara på sin chans. Det blev totalt 23 räddningar och ett storspel som resulterade i noll gjorda mål för Juniorkronorna.

– Matchen som man skulle hålla nollan i var säkert den här. Jag måste lyfta på hatten för spelarna. I dag fick jag ganska mycket hjälp av dem. De blockade mycket fler skott än i tidigare matcher, menade Jatkola.

– Svårt att vinna när man inte gör mål, konstaterade svenska förbundskaptenen Tomas Montén i Sveriges TV6.

Juha Jatkola med hjälmen mot pannan.
Bildtext Juha Jatkola blev blåvit överraskningshjälte i semin.
Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Därmed räckte Juniorlejonens mål hela vägen. Det hade spelats drygt fem minuter av mittenperioden då Kasper Puutio fick ett friläge på powerplay.

Också den svenska målvakten Jesper Wallstedt spelade bra, men Puutios avslut mellan madrasserna kunde han inte mota.

Kontrollerade spelet

I slutet av samma period fick Sverige spela powerplay i över en och en halv minut – utan framgång.

– Finland gör ett bra jobb och vi får ingen fart genom mittzon över huvudtaget. Vi får inget tryck och inga långa anfall, deppade den svenska kaptenen EMil Andrae för SVT.

Den sista perioden gick i finländskt kommando, och Juniorlejonen hade både stolp- och ribbskott. De svenska försöken tog slut senast vid Jatkola.

– Jag har alltid litat starkt på honom. Han är lugn och tekniskt skicklig. Det här är också de kyliga killarnas matcher, förklarade förbundskapten Antti Pennanen för Discovery.

– Sverige hade inte många chanser, och vi försvarade bra. I sista perioden hade vi chanserna till ett andra mål. Vi gjorde en väldigt bra insats i ledningsposition. Vårt boxplay var bra och målvaktsspelet likaså.

Jakten på femte JVM-guldet kulminerar inkommande natt mot Kanada. Värdlandet fixade Tjeckien med 5–2 i sin semifinal.

Finalen börjar klockan 3 finsk tid.

Semifinaler, junior-VM

Kanada–Tjeckien 5–2 (2–0, 2–0, 1–2)

Sverige–Finland 0–1 (0–0, 0–1, 0–0)

25.18 Kasper Puutio (Aatu Räty–Topi Niemelä) 0–1.

Målvakter:

Jesper Wallstedt SWE 11+11+5=27 (borta: 58.41–60.00)
Juha Jatkola FIN 8+7+8=23

Diskussion om artikeln