Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Topi Raitanen har bråttom på bröllop efter guldkvällen – uppmaningen med medaljen runt halsen: "Livet är inte bara framgångar"

Uppdaterad 20.08.2022 10:34.
Programmet är inte längre tillgängligt

Stor guldyra efter superspurten i hinderfinalen. Då bad Topi Raitanen om ursäkt för ett missat bröllop. De ska ha ett tack för att de förstod mig, säger guldhjälten.

Scenerna hör redan till finländska friidrottsklassiker.

I sann Jukka Keskisalo-anda visade sig Topi Raitanen vara oslagbar i herrfinalen på 3 000 meter hinder. Münchenkvällen blev magisk ur blåvitt perspektiv efter Raitanens guldspurt och Kristiina Mäkeläs silverhopp.

Programmet är inte längre tillgängligt

Efter att Raitanen fått sin medalj på fredagskvällen var det dags för en liten tillbakablick i Yles intervju. Första gången som EM-guld kändes som en realistisk tanke var 2019.

– Då klarade jag OS-gränsen för första gången i Åbo. Det kändes som att jag gick i rätt riktning och hade hittat rätt träningsmetoder med Janne (Ukonmaaanaho, tränare), säger hinderhjälten till Yle.

– Men så kom coronan och jag fick inte visa min förmåga. När jag slog mitt rekord år 2020 var det ett klart steg mot den europeiska eliten.

Missade bröllop

26-åringen hoppas att guldsuccén ska ge honom särskilt en sak. Arbetsro.

Raitanens kanon-EM föregicks av ett mardröms-VM.

– Livet består inte bara av framgångar. Ibland är det sämre faser. Allt kan hända. Men ur ett större perspektiv har man hela tiden gått framåt. Jag hoppas få göra min egna grej och gå vidare mot nästa mästerskap.

Topi Raitanen firades vid hotellet - Spela upp på Arenan

Hinderlöparen passade på att tacka vänner och samarbetspartners för stödet på plats i Tyskland.

– Min ena syster kom från Bangkok för att kolla på den här tävlingen, och min andra syster är gravid, men vågade ändå komma. Hoppas att också resten av resan går bra för henne. Även de har gjort stora uppoffringar och alltid förstått då jag behöver sätta tid på träning.

Samtidigt som festen i München var i full gång grämde sig Raitanen över att han missade en annan fest. Redan i segerintervjun direkt efter loppet kom han med en ursäkt.

– Jag borde i dag ha varit bestman på Aleksi Niemis och Jutta Jussilas bröllop i Tammerfors. Jag vill skicka hälsningar och gratulationer till dem, i morgon syns vi.

– De ska ha ett tack för att de förstod att jag inte kunde vara där i dag. Vi kommer säkert att ha fina stunder tillsammans framöver.