Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centerledaren kommer med förtäckt kritik mot Marins festande – men möts inte av någon förståelse från SDP

Centerledaren Annika Saarikko i TV1:s Morgonettan.
Bildtext Anfallet mot Ukraina överraskade regeringen. Centerledaren Annika Saarikko säger också att det är uppenbart att partyvideona inte är avsedda för en stor publik och att det känns pinsamt att titta på dem.
Bild: Sakari Piippo / Yle

Centerledaren och finansministern Annika Saarikko kom med förtäckt kritik av statsminister Sanna Marins festande i TV1:s Morgonettan på lördag.

Statsminister Sanna Marins (SDP) festande fortsätter att diskuteras.

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah anser att statsminister Sanna Marin (SDP) bör informera riksdagen om sin förmåga att fatta beslut och hur hon sköter sina officiella uppdrag.

I Morgonettan sa Centerledaren Annika Saarikko att det känns pinsamt att titta på partyvideona och att det är klart att videorna inte är gjorda för att alla finländare ska titta på dem.

– Att titta på dem känns pinsamt, men min utgångspunkt är att alla vuxna människor svarar själva för hur de tillbringar sin fritid.

Ukrainakriget tog regeringen på sängen

Sanna Marin har tidigare sagt att kriser där statsrådets måste sammankallas utan förvarningar inte förekommer. Statsrådet får alltid en varning om landets säkerhet är hotad.

Det här är ett påstående som centerledaren och vicestatsministern Annika Saarikko tar med en stor nypa salt.

– Jag träffade i går flera tidigare centerstatsministrar och vi diskuterade saken. I vår närhistoria finns tillfällen då vi på kvällen inte har kunnat veta vad som händer följande morgon och det är ofta väldigt tråkiga saker.

Så började till exempel Ukrainakriget.

– Men statsministern har rätt i att maskineriet är välsmort och det finns alltid en vikarie om det skulle behövas, säger Annika Saarikko. Men när det händer vet vi inte alla gånger.

Statsminister Sanna Marin (SDP) svarar på pressens frågor.
Bildtext Det pågår en het diskussion om statsminister Sanna Marins (SDP) festande.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Saarikko duckar på fråga om förtroende för statsministern

Statsministerrollen går aldrig att hänga av sig helt och hållet, konstaterar centerledaren Annika Saarikko.

– Det behövs tid för familj och vänner - det behövs också tid för att festa. Men en situation där uppdraget inte skulle följa med hela tiden är inte möjlig och det torde statsministern ha talat om i går.

Centerledaren får också frågan om statsministern har hennes förtroende och där duckar hon.

Regeringens funktionsduglighet och möjlighet att fortsätta regeringssamarbetet är beroende av sakfrågor. Det handlar till exempel om vi i budgetförhandlingarna om ett par veckor hittar en gemensam melodi.

SDP har svårt att se relevansen i diskussionen

Inom statsministerpartiet SDP har man svårt att se relevansen i den diskussion som förs just nu. Riksdagsledamoten Johan Kvarnström säger att det är en stor skillnad på att festa friskt och vara starkt berusad.

Kvarnström utgår från att regeringen skulle ha samlats på kort varsel också de kvällar som statsministern har varit ute och festat.

– Bara det att någon har druckit alkohol är inget konstigt, säger Johan Kvarnström. På alla representationsmiddagar serveras det ett glas vin och det är inget märkvärdigt med det.

Johan Kvarnström i riksdagen.
Bildtext Riksdagsledamoten Johan Kvarnström (SDP) kan inte se relevansen i den diskussionen om statsministerns festande. Politiskt viktiga frågor hamnar i skymundan, säger han.
Bild: Pekka Tynell / YLE

"Regeringen skulle samlas på kort varsel oavsett om statsministern festar"

Kvarnström medger att det ryska anfallet på Ukraina tog regeringen på sängen. Men regeringen samlades väldigt tidigt på morgonen ändå.

– Och det skulle hända nu också oavsett statministerns festande.

Centerledaren Annika Saarikko säger att det är sakfrågorna som avgör om hon har förtroende för statsministern. Och där håller Kvarnström med.

– Just fokus på sakfrågor är någonting som jag själv efterlyser, säger han. När vi hade socialdemokratiska riksdagsgruppens sommarmöte möte så föll en massa viktiga politiska frågor helt i skymundan för någonting som borde vara en trivialitet.

Annika Saarikko - Spela upp på Arenan