Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Buddhastatyer påträffades på undervattensö i Yangtzefloden

Från 2022
Uppdaterad 20.08.2022 16:52.
Buddhastatyer påträffades på undervattensö i Yangtzefloden i Kina. - Spela upp på Arenan

Kinas längsta och vattenrikaste flod, den viktiga färdleden Yangtzefloden, drabbas av uttorkning. När vattennivån sjunker har arkeologerna fått gnugga ögonen - en undervattensö med Buddhastatyer har dykt upp.

Ön har rest sig ovanför vattenytan söder om staden Chongqing i centrala Kina, där Jialingfloden rinner ut i Yangtzefloden. På ön har arkeologer påträffat tre Buddhastatyer som tros vara 600 år gamla.

Statyerna finns på den högsta punkten av den steniga ön.

Yangtzeflodens vattennivåer har sjunkit drastiskt på grund av sommarens svåra torka och värmebölja i sydvästra Kina. Det har regnat 45 procent mindre än normalt i trakten av flodens källa i den kinesiska provinsen Qinghai.

Nära staden Huelva i Spanien har arkeologerna varit förtjusta över fyndet av en förhistorisk cirkelformad stensättning i ett vattendrag som håller på att torka ut. Stenkonstellationen kallas nu för Spaniens Stonehenge eftersom den påminner i hög grad om den ring av stenar som finns i sydvästra England.

Samtidigt har ett annat tusentals år gammalt stenmonument, Dolmen de Guadalperal i centrala Spanien, blivit synligt igen på grund av sjunkande vattennivåer. Monumentet, som också det kallats för Spaniens Stonehenge, upptäcktes 1926 men hamnade under vattnet i en konstgjord sjö på 60-talet. Sedan dess har monumentet bara varit fullt synligt fyra gånger.

Floden Donau, vars vattennivåer fallit till sin lägsta nivå på nästa ett sekel, har avslöjat vraken av 20 tyska krigsfartyg från andra världskriget.