Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Det gör ont överallt, i ryggen, axlarna och själen" – Tour de Östnyland cyklades i varmt och svettigt väder

Uppdaterad 20.08.2022 22:11.
Staffan Jåfs i Borgnäs: Det gör ont överallt och i själen - Spela upp på Arenan

Cykelloppet Tour de Östnyland gjorde comeback under lördagen. 26 ivriga cyklister deltog i antingen 100 kilometer eller 280 kilometer på cykel längs vägarna i den östnyländska miljön.

Stämningen var god inför starten av loppet. Många cyklister var på plats, totalt startade 25 personer från Yle Östnylands redaktion i Gamla stan i Borgå vid 7-tiden på lördag morgon (20.8) och åtminstone en cyklist hakade på på vägen.

Förutsättningarna för ett regnfritt lopp var höga, eftersom prognoserna utlovade 26 grader i skuggan och vindar på 6-7 meter i sekunden i Östnyland.

Cyklister står i en klunga.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Janne Mansner är en van cyklist som deltagit flera gånger tidigare i Tour de Östnyland. Han förberedde sig för loppet med en god natts sömn och frukost. Han deltar i touren för att han gillar när flera cyklister cyklar ihop. Han sade sig inte vara särskilt orolig gällande det varma vädret.

Janne Mansner står och lutar sig mot sin cykel.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Ungefär en timme in i loppet hade de som ledde loppet nått Pirlax och klockan nio var det dags för den efterlängtade första pausen i Gammelby ABC i Lovisa. Deltagarna konstaterade att det smakade bra med en kaffepaus och flygande reportern Katarina Lind kunde berätta att alla inblandade hade roligt.

Ett gäng cyklister sitter och dricker kaffe.
Bild: Katarina Lind / Yle

I Gammelby splittrades också gruppen, de som cyklade sträckan på 100 kilometer styrde kosan mot Erlandsböle medan gänget som skulle cykla 280 kilometer svängde mot Lovisa.

På Lovisa torg väntade nästa paus för de som ville njuta av torgkaffe mellan varven. I det här skedet kändes vädret ännu rätt så behagligt för cyklisterna.

Björn Roos och Arvo Luts pausar på Lovisa torg.
Bild: Katarina Lind / Yle

Yle Östnylands egen deltagare i loppet, Mikael Kokkola, cyklade den kortare sträckan och kunde meddela från Siggböle klockan elva att temperaturen börjat stiga och att det började kännas hett. Färddatorn visade 26,2 grader.

Ungefär samtidigt hade Katarina Lind tappat bort den snabba ledande klungan i det längre loppet och fick ge sig ut på jakt efter dem. Ledarklungan i det längre loppet hittades ungefär en halvtimme senare i Lappträsk.

Sträckan på 100 kilometer gick på fyra timmar

I samma veva nådde ledarna i det kortare loppet mållinjen vid redaktionen i Gamla Borgå. Två kvinnor och en man kom först i mål, och kunde hälsa att dagen erbjudit fint cykelväder, men att det blivit lite kämpigt i motvinden de sista 10 kilometrarna. Nästa år igen, löd det!

Vår reporter Malin Valtonen hittade några som kommit i mål efter 100 kilometers sträcka, som firade på en uteservering vid åstranden.

Fem manliga cyklister sitter vid ett bord på en uteservering.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Sebastian Holst var tvungen att avbryta sitt lopp i Mörskom, eftersom det hade börjat riva i benet. Efter att ha kämpat på en stund fick han beställa skjuts från Mörskom.

Vid 13-tiden kom Yle Östnylands deltagare Mikael Kokkola i mål. Betyget löd att rutten var fin och vyerna vackra, men att vädret var lite väl varmt och att det blåste lite för mycket mot slutet.

Mikael Kokkola står med sin cykel och vinkar, bredvid honom går ett pridetåg med mängder av människor.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Ledarklungan så snabb att redaktörerna inte hann med

Den ledande klungan i det längre loppet var väldigt snabb och Yle Östnyland tappade bort dem vid lunchtid. Både Katarina Lind och Frida Frankenhaeuser sökte efter dem. Medan Frida väntade på dem i Buckila mötte hon istället Björn Roos som berättade att de nog hade hunnit långt förbi redan.

Björn Roos hade vid det skedet ännu 110 km kvar, och hade cyklat de senaste 60 kilometrarna ensam eftersom kompanjonen Arvo Luts blivit på vägen då axeln till hans cykelpedal gått sönder på sträckan mellan Strömfors och Pockar.

Björn Roos, deltagare i Tour de Östnyland 2022.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Klockan 15 hade Roos ingen brådska med loppet och förväntade sig att komma i mål ungefär halv åtta på kvällen. Han trodde då att hans cykeltakt låg på ungefär 25–26 km/h medan det ledande gänget kanske låg på 35 km/h.

Trötta ryggar, ben och axlar, men kämpaandan finns kvar

Frida fortsatte sin jakt på den ledande gruppen och vid halv fyratiden fick hon syn på dem vid bensinstationen Race Point i Borgnäs. Det var nära på att hon skulle ha missat dem, eftersom de redan satt på cykelsadeln redo att åka iväg efter en paus på caféet vid bensinstationen.

Tour de Östnyland 2022.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Staffan Jåfs och Janne Mansner var två av fyra i ledargruppen och stannade för en kort pratstund.

– Det gör ont överallt, i ryggen, axlarna och nacken. Och i själen! sa Jåfs.

– Ryggen och benen är lite trötta men vi ska nog klara det, sa Mansner.

Strax efteråt talade reporter Frida Frankenhaeuser med damen i kassan på bensinstationen och förklarade att killarna höll på att cykla 280 kilometer.

– Nå, det förklarar saken. Jag tyckte nog att dom såg SÅ trötta ut. Dom klagade på värk och ville ha mängder med vatten. Och så åt dom några semlor också, svarade kvinnan.

Vid 17-tiden stannade den ledande klungan i Box grill i Sibbo för att fylla på vattenflaskorna. Då hade de 25 kilometer kvar och kunde berätta att medelhastigheten låg på 30 km/h.

Tour de Östnyland 2022.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Frida frågade om de hellre skulle göra något annat just nu?

– Nä, absolut inte. Det här är det bästa som finns på sommaren, svarade Rolf Söderberg.

– Inte nu mera i det här skedet. Nu vill jag bara till Borgå, tyckte Janne Mansner.

Finns det något annat du hellre skulle göra just nu? - Spela upp på Arenan

Två ska renovera och en fortsatte cykla trots att han kom i mål

En timme senare, klockan 18.06 fick reporter Maria Strandvik syn på ledarkvartetten då de cyklade mot redaktionen och målet för loppet. Trots tröttheten var stämningen ändå positiv.

Tour de Östnyland 2022.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Peter Söderberg nådde redaktionen först, tätt följd av sin bror Rolf Söderberg samt Janne Mansner och Staffan Jåfs. Jåfs beskrev känslan av att nå mål som euforisk, efter att ha varit ute i elva timmar varav 8.5 timmar bestått av cykling.

Rolf Söderberg hade kämpat med sendrag och tyckte att värmen och blåsten varit lite väl mycket, i alla fall jämfört med tidigare år. De fyra skulle hem för att vila och äta god mat, men först skulle de ta sig till åstranden för att fira med lite svalkande dryck. Janne Mansner följde däremot inte med de tre andra, utan fortsatte nästan genast att cykla, hem till Kerko!

Tour de Östnyland 2022
Bild: Maria Strandvik / Yle

Bröderna Peter och Rolf Söderberg skulle genast nästa dag renovera bastun på landstället, så någon lång återhämtning blev det inte för deras del. Nästa år igen, kunde de fyra utlova!

Tour de Östnyland 2022.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Avbrutet lopp med ändå 250 kilometer i sadeln

Yle Östnyland sökte efter Björn Roos i Sibbo men efter en stund klarnade det att han varit tvungen att avbryta loppet efter att benen börjat tappa krafterna.

Roos hade slopat Immersbyvägen och trampade via Nickby med Oljevägen till Kullo och sedan till Borgå. Hans rutt blev stronga 250 kilometer, varav 140 kilometer helt ensam. Också Roos konstaterade att motvinden var stark.

Deltagare i Tour de Östnyland 2022 cyklar vid Vålaxvägen.
Bild: Katarina Lind / Yle

Tour de Östnyland 2022 bjöd på god stämning, vackra vyer och varmt väder efter två års coronapaus.