Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

20 restauranger med i Smakufestivalen i Borgå och Lovisa – evenemanget kombineras med Lovisa historiska hus

Från 2022
Kai Kallio i köket på Bistro Sinne.
Bildtext Köksmästare Kai Kallio är förbredd på årets Smakufestival. Arkivbild.
Bild: Yle / Hanna Othman

Smakufestivalen ordnas för sjunde gången i Borgå och andra gången i Lovisa. Som vanligt är det besökarna som röstar fram vinnaren.

Matfestivalen Smaku börjar åter en gång i Borgå måndagen den 22 augusti och i Lovisa ordnas ett eget evenemang, Smaku Tour på veckoslutet i samband med Lovisa historiska hus.

Smaku fick sin början 2016 när producent Laura Pulkkinen och evenemangskoordinator Pilvi Mölsä beslöt sig för att ordna en två veckor lång smakrunda med låg tröskel.

Syftet var att locka Borgåbor och andra matintresserade att besöka stadens restauranger och smaka på utbudet genom små portioner. Idag ordnas matfestivalen också i Lovisa och Nådendal.

I Borgå deltar femton restauranger. Sedvanligt kulminerar festivalen i ett evenemang med mat och föreläsningar i Konstfabriken i Borgå den 3 september. Då utses också vinnaren av årets smakskatt.

I Lovisa bjuder fem restauranger och ett kafé på små rätter i Societetshuset den 27 och 28 augusti.

Bistro Sinne i Borgå firar sitt 10-årsjubileum i år och deltar därför med tre rätter: Kantarell en cocotte med rosmarin-baconsnö och ängssyra, limemarinerad skräpfisk med avokadokräm och paprikaskum samt artesanhallonglass och salmiakmaräng "Baked Alaska".

Matportion i ett kupat glas.
Bildtext Kantareller med bacon och ängssyra.
Bild: ilona savola

Även om restaurangen är känd för högklassiga råvaror och rätter är köksmästaren Kai Kallios ambition inte att vara årets vinnare av den smakligaste Smakuportionen.

– Jag tycker inte att omröstningen eller Makuaarre är det viktigaste, utan vi vill presentera den mat som vi vanligtvis gör.

"Vi använder det vi får"

Kallio har själv bidragit till att samla råvaror.

– Jag har plockat alla kantareller och vi plockar så mycket som möjligt till Smakuportionerna.

När det gäller fiskrätten vill restaurangen göra det bästa av det som finns till buds för dagen.

– Vi använder det som vi får. Det är lätt att göra en sådan här rätt av gös, men priset på fisk är ganska högt nu så det är också fråga om vad vi kan använda. Braxen är bra, men det tar lång tid att filea sådana här fiskar. Det är lite jobbigt, men smaken är bra, säger Kallio.

Restaurangen strävar efter att använda fisk som är fångad utanför Borgå, men det lyckas inte varje gång.

– Vi använder så många lokala fiskare som vi kan och hoppas att vi får mycket fisk, vi får se sen på måndagen när vi börjar.

Restaurangbranschen har lidit av personalbrist under de senaste åren på grund av coronapandemin, men vid Sinne är läget rätt bra.

– Situationen är ganska bra. Vi har till och med personal kvar från när vi öppnade Sinne, några flickor som har varit med oss i tio år. Jag tror nog att vi också klarar av Smaku, säger Kallio.

Morotskakor i Societetshuset

Inte heller paret Irene Kalk och Joonas Vahervaara som driver Favorit Café & Teashop i Lovisa har haft problem med att hitta personal.

– Läget är helt positivt. Vi har nog klarat oss bra över pandemin och kunnat hålla personalen på jobb. Vi jobbar med rätt få anställda och sommaren har varit bra. Somrarna mellan restriktionerna har faktiskt varit bättre än före pandemin, säger Irene Kalk.

På Smaku Tour i Lovisa har de valt att bjuda på en morotskaka kombinerad med ostkaka och en morotsmacaron med mandel.

– Jag tänkte att det passar årstiden och så är det en klassiker vi brukar bjuda på. Det följer också vårt koncept att kombinera traditionellt med nytt och modernt så vi tänkte att vi inte lagar en helt vanlig morotskaka utan med en liten twist, säger Irene Kalk.

Ung kvinna i konditorimiljö med en fyllkaka i handen.
Bildtext Irene Kalk tror att besökarna gillar kaféets morotskakor.
Bild: Teemu Silvan

Kaféet har gjort sig ett namn med sina makroner, som bakas på plats, men Kalk är också känd bland ortsborna och östnylänningar som en av jurymedlemmarna som utsåg Arla Aaltonens Lovisabakelse till vinnare.

Morotskakan förknippas vanligtvis med varma kryddor som kanel, kardemumma och ingefära, vilket lämpligt ska föra tankarna till säsongen.

– Här börjar ju hösten, men det blir en sådan här cheesecake med lite apelsincurd så det borde nog också vara fräsch, säger Kalk.

"Vi väntar oss mera folk"

Smaku Tour ordnades i Lovisa ifjol och kaféinnehavarna hann då bekanta sig en aning med formatet trots att pandemin begränsade antalet besökare.

– Då var det restriktioner på gång, så vi väntar nog oss att det ska vara mera folk och bra stämning.

I Lovisa tävlar fem restauranger och ett kafé om besökarnas uppmärksamhet och beundran. Kalk är inte oroad över konkurrensen.

– Jag tror att alla har gjort sin egen grej. Det är bara en rikedom och inte en konkurrens att där finna olika aktörer på plats.

Kalk tror att besökarna eventuellt hellre smakar på restaurangernas salta rätter fast de också har desserter och lämnar rum för en morotskaka.

Men liksom köksmästaren Kallio i Borgå är huvudsaken inte att vinna.

– Vi har kanske inte gått in för att vinna utan mera för att vara med. När det händer något ställer vi upp och kommer med och gör saker tillsammans, säger Kalk.

Diskussion om artikeln