Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kårkullas direktör har sett "vissa första tecken" på att samkommunens anställda sneglar på andra jobb: "Jag hoppas att den här reformen inte leder till personalflykt"

Från 2022
Uppdaterad 22.08.2022 08:34.
Otto Ilmonen är direktör för Kårkulla.
Bildtext Otto Ilmonen tillträdde som samkommunsdirektör för Kårkulla samkommun i augusti 2021. Arkivbild.
Bild: Kårkulla samkommun

Det är fortfarande oklart vad exakt som ska hända när Kårkulla samkommun försvinner vid årsskiftet. Kårkullas samkommunsdirektör Otto Ilmonen säger att situationen skapar oro bland personalen.

Kårkulla samkommuns samkommunsdirektör Otto Ilmonen säger att han sett "vissa första tecken" på att en del anställda vid Kårkulla börjat se sig om efter andra jobb.

– Men ännu inte i någon stor omfattning. Jag tror att folk ännu har en avvaktande inställning, men det är klart att det finns en stor oro i organisationen. Jag kan förstå att det finns en oro i och med att det bara är fyra månader kvar till årsskiftet och man inte vet var och med vilka kolleger man kommer att jobba, eller om man får fortsätta jobba på svenska, säger Ilmonen.

Oklart hur specialomsorg på svenska ska ordnas

Kårkulla samkommun erbjuder svenskspråkiga specialomsorgstjänster för personer med funktionsnedsättning, men samkommunen kommer att upplösas vid årsskiftet när de nya välfärdsområdena tar över ansvaret för social- och hälsovården.

Planen är att Kårkullas personal går över till de tvåspråkiga välfärdsområdena, men det finns mycket som ännu är oklart kring hur den svenskspråkiga specialomsorgen för personer med funktionsnedsättning ska arrangeras i framtiden.

Kårkulla har i dag flera så kallade expertteam som är utspridda på olika håll i Svenskfinland men som ändå hör till samma organisation. Det är inte givet att den form av nätverksmodell som Kårkulla representerar får fortsättning efter årsskiftet.

"Det skulle vara väldigt synd och en stor förlust"

Otto Ilmonen uttrycker en oro för att den samlade expertis och det regionöverskridande samarbete som finns inom Kårkulla går förlorade om verksamheten splittras till olika välfärdsområden.

– Vi tror att det här kan försvåra samarbetet och nätverksarbetet på svenska i framtiden.

Ilmonen hoppas på snabba lösningar som skapar en känsla av trygghet för Kårkullas personal.

– Jag hoppas att den här reformen inte leder till personalflykt på så sätt att våra experter söker sig till andra typer av uppgifter. Våra experter är jätteduktiga i sitt arbete och specialiserade på den här kundgruppen, och det skulle vara väldigt synd och en stor förlust om de inte längre trodde att de kan göra ett gott arbete inom det här området.

Oklart kring den svenska specialomsorgen efter årsskiftet

7:10

Diskussion om artikeln