Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konflikt blossar upp mellan katolska kyrkan och Daniel Ortegas regim i Nicaragua – påven oroad

En man håller upp Nicaraguas flagga på Petersplatsen i Rom. Alla människor är vända mot Apostolska palatset, men påven syns inte på bilden.
Bildtext På Petersplatsen i Rom i dag fanns det också människor från Nicaragua.
Bild: Lehtikuva

Påve Franciskus har uttryckt sin oro över situationen i Nicaragua efter att en biskop som är en ledande kritiker av president Daniel Ortega har gripits och försatts i husarrest.

Efter söndagens traditionella Angelusbön på Petersplatsen i Rom bad påven på söndagen om förbön för Nicaragua.

– Jag vill uttrycka min övertygelse och min önskan om att en grund för respektfylld och fredlig samexistens kan etableras genom öppen och uppriktig dialog, sa påven.

Påven nämnde inte biskop Rolando Álvarez vid namn, men sa att han med oro och sorg har följt med läget i Nicaragua.

Påven vinkar från ett fönster i Apostoliska palatset.
Bildtext Påve Franciskus vinkar till människorna på Petersplatsen i samband med Angelusbönen.
Bild: Angelo Carconi / EPA

Alvarez, som är katolsk biskop av Matagalpa i nordvästra Nicaragua, fördes i fredags till huvudstaden Managua där han hålls i husarrest. Biskopen uppges vara misstänkt för statsfientlig verksamhet.

Biskopen förhindrades för ett par veckor sedan lämna en av stiftets byggnader för att fira mässa och hade sedan dess i praktiken suttit i husarrest.

Fem präster, en seminarist och en kameraman från en religiös tv-kanal greps på samma gång som biskopen i Matagalpa. Enligt polisen har de förts till ett fängelse i Managua. Fängelset "El Chipote" är ökänt i Nicaragua eftersom det heter att motståndare till president Ortega torteras där.

Spänd relation till kritiska kyrkomän

Relationen mellan president Ortegas styre och katolska kyrkan i Nicaragua har varit pressad sedan år 2018, när regeringstrupper slog ner protester i landet. Kyrkan har efterlyst rättvisa för de mer än 360 människor som då dödades i oroligheter.

En rad med präster och biskopar sitter vid ett bord. I mitten sitter en biskop, biskop Rolando Álvarez av Matagalpa, i kortärmad prästskjorta och gestikulerar. På väggen bakom dem står det Diálogo Nacional, Nationell dialog.
Bildtext Biskop Rolando Álvarez (i mitten) tillsammans med kardinal Leopoldo Brenes (till vänster) och biskop Jorge Solorzano (till höger) under försöken till nationell dialog i Nicaragua år 2018.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Biskop Silvio José Baéz, som också var kritisk till det nicaraguanska styret, har levt i exil sedan han lämnade landet år 2019 efter att han fick dödshot.

Ärkebiskopen av Managua, kardinal Leopoldo Brenes, uppges ha besökt biskop Ronaldo Álvarez strax efter att han fördes till Managua i fredags. I ett uttalande från ärkestiftet heter det att biskopens "fysiska tillstånd har försämrats", men att "han är stark i sinnet och anden".

Att biskopens fysiska tillstånd har försämrats torde bero på att inga livsmedelsleveranser tilläts under de veckor som husarresten pågick i stiftskansliet i Matagalpa.

FN och Organisationen för amerikanska stater har fördömt angreppet på biskop Álvarez. Många länder har fördömt president Daniel Ortegas styre och försöken att tysta ner oppositionella och katolska kyrkan i Nicaragua.

Källor: Reuters, Catholic News Agency, The Guardian