Är det rasism att prioritera lärare som ser ut som eleverna? Ny raskonflikt gryr i Minneapolis
Kvotering är ett sätt att trygga minoriteters tillträde till utbildning och arbeten där de är underrepresenterade. Men på högerkanten i USA finns det allt fler som vill utmana etablerad praxis.
– Ett litet, litet steg mot rättvisa.
Så beskriver Greta Callahan, ordförande i fackförbundet Minneapolis Federation of Teachers, en formulering som finns med i det avtal som gjorde slut på en två veckor lång lärarstrejk i Minneapolis i mars.
Syftet med formuleringen är att se till att eleverna i det lokala skoldistriktet har lärare som ser ut som de själva. I nuläget är ungefär 60 procent av lärarna vita, medan mer än 60 procent av eleverna är svarta, latinamerikaner eller representerar andra rasminoriteter.
Det nya avtalet, som träder i kraft först nästa år, ger större anställningstrygghet åt "lärare som representerar befolkningsgrupper som är underrepresenterade inom den behöriga lärarkåren i distriktet", liksom också lärare som har examen från collegeskolor som traditionellt associeras med svarta och latinamerikanska studerande eller ursprungsbefolkningsskolor.
Gemenskap bygger upp
Minneapolisläraren Lindsey West säger att hon upplever att alla elever drar nytta av att ha lärare som ser ut som de själva, men också att diversitet inom lärarkåren är bra även för de vita eleverna. Hon berättar att hon ibland är den första läraren hennes elever har haft som inte är vit.
– Vi vill att barn från alla befolkningsgrupper ska få uppleva människor med olika bakgrund och olika kultur och att de blir medvetna om att vi är människor tillsammans. Det är det som är det viktiga, inte det som skiljer oss åt, säger West till nyhetsbyrån AP.
Enligt lärarfackets Greta Callahan är räcker avtalspunkten inte alls till för att åtgärda det faktum att många minoritetslärare har lämnat distriktet de senaste åren för att de har upplevt att de inte uppskattas och att lönen är för dålig.
Rättegång på lut?
Men nu finns det högljudda röster på högerkanten, bland dem den förre presidenten son Donald Trump Jr och Fox News, som argumenterar att det nya avtalet är rasistiskt och att syftet är att ge sparken åt vita lärare.
Upper Midwest Law Center, en konservativ ideell organisation som tidigare har processat mot fackföreningar, överväger att ta frågan till rätten.
USA:s högsta domstol ska i höst höra muntliga argument kring två fall av kvotering. Tidigare har så kallad "affirmative action" klarat sig i rätten, men högsta domstolens sammansättning har förändrats, så hur det går vet ingen.
Men i Minneapolis är det skäl att följa fallen noga.
Källa: AP