Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kimi Räikkönen tvingades avbryta comebacken – hyllas ändå av tidigare världsmästaren: "Han var mitt i smeten och såg ut att höra hemma där"

Från 2022
Kimi Räikkönen.
Bildtext Kimi Räikkönen kom inte i mål i sin Nascar-comeback.
Bild: Matthew OHaren/USA TODAY Sports/All Over Press

Kimi Räikkönen åkte ut efter en kedjekollission orsakad av hans stallkamrat. Men trots sortin hyllas "Ismannen" för sina tag i Nascar. Helt otroligt, säger hans stallchef.

Det går undan i motorsport – och Nascar är inget undantag.

Kimi Räikkönen låg 22:a då han hamnade mitt i en kedjekrock på Watkins Glen International-banan – orsakad av hans stallkamrat – och resultatet blev att "Ismannen" hamnade i däckvallen.

Se video här (Viaplays Twitter).

– Jag hade ingen tid att reagera, säger Räikkönen efteråt enligt Nascar.com.

– Någon träffade mitt hjul, jag tappade kontrollen och nu är något fel med handleden. Men sådant är livet, fortsätter han.

Stallchefen: "Hade topp 10-placering på gaffeln"

Räikkönen inledde racet på 27:e plats och låg riktigt väl till med tanke på till och med en topp 10-placering. Under delar av loppet låg han högt uppe och tävlade mot flera etablerade Nascar-namn som Chase Elliott.

Elliott vann Cup Series-titeln för två år sedan. Natten till söndag finsk tid såg han ut att gå mot en seger tills han med fem varv kvar blev omkörd av sin stallkamrat Kyle Larson.

– Han gjorde riktigt väl ifrån sig. Han var mitt i smeten och såg ut att höra hemma där. Det tycker jag är väldigt coolt, säger Elliott.

Kimi Räikkönen i farten.
Bildtext Kimi Räikkönen i farten på banan.
Bild: Matthew OHaren/USA TODAY Sports/All Over Press

Räikkönens stallchef Darian Grubb håller med.

– Det är helt otroligt. Han jobbade så hårt för att vara redo. Det är en stor besvikelse att det tog slut så här. Vår strategi såg ut att fungera, han hade alla chanser att tävla om bättre placeringar. Han hade redan börjat köra om andra killar och vi hade en topp 10-placering på gaffeln, säger han.

– Han såg ut att lära sig något nytt varje varv. Man kunde se hur han ville mäta sig mot resten, hur han läste av deras körlinjer och reagerade på var man skulle köra snabbt och var man skulle ta det lite lugnare. Han höll måttet. Det säger väl nåt om hur snabbt han lär sig saker och ting.

Grämer sig över däcken

För Räikkönen handlade det ändå inte om de första varven runt en bana i en Nascar-bil i karriären. Då han tog paus från F1-serien 2011 tävlade han i Trucks- och Nationwide-serierna.

Cup Series där Räikkönen körde nu är den högsta serienivån. Och frågar man den tidigare F1-världsmästaren själv hade han framför allt kunnat vara skonsammare med däcken.

– Men det är alltid svårt att veta hur däcken ser ut och hur de slits, speciellt i Nascar. Jag kände ändå att farten var bra, men jag kunde kanske ha tagit det lugnare med däcken, säger han.

Och då reporterskaran ville veta vad Räikkönen gillade mest under den regniga tävlingshelgen?

– Allt. Allt är nytt och jag fick den kompletta upplevelsen tack vare vädret också.

Diskussion om artikeln