Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Skörda smågrönsaker hela hösten och odla bladgrönt tills snön kommer

Från 2022
Skörda smågrönsaker hela hösten och odla bladgrönt tills snön kommer - Spela upp på Arenan

Sensommarsådd är ett effektivt sätt att använda odlingsytan fullt ut också efter skörd, när det börjar gapa tomt här och där i köksträdgården. Nu kan vi så nytt för att kunna skörda späda skott och grönsaker hela hösten.

Dagarna blir kortare och temperaturen sjunker nu på hösten, men vi kan fortsätta odla länge än. Det finns mängder av gröna blad med härliga smaker att odla fast sommaren är slut.

Skörden av sommargrönsaker och rotsaker lämnar lediga odlingsytor som nu kan fyllas med förodlade plantor eller direktsådd.

Jorden är ofta varm ett bra tag ännu, även om det känns kyligt i luften, och det finns ett stort utbud av frön som gror också i lägre jordtemperaturer. Olika sorters kål, spenat, sallat och rädisa har kort utvecklingstid och lämpar sig alldeles utmärkt att så på sensommaren och en bra bit in på hösten.

Jordiga rödbetor och gullök i en korg.
Bildtext Att ersätta en gröda med en annan efter skörd är ett bra sätt att få till växelodling.
Bild: Monica Storm / Yle

Tunnlar och växthus förlänger växtsäsongen

Serieodling, det vill säga att man ersätter en skördad gröda med något annat, fungerar utmärkt på friland. Har man möjlighet att odla under duk, i tunnel eller växthus, kan man förlänga säsongen ytterligare. Odlingen påverkas förstås av var i landet man bor.

I de sydligaste delarna av landet kan man odla året runt under milda vintrar. I de nordligare delarna måste man däremot pausa under de kallaste månaderna, speciellt om man odlar på friland.

Småplantor växer i odlingstunnel täckt av odlingsduk.
Bildtext På två veckor har både rädisor och kål grott till fina små plantor.
Bild: Monica Storm / Yle

Genom att förgro sådd inomhus kommer plantorna igång tidigare och det gör odlingen effektivare, men så länge det är några plusgrader i jorden kan man så direkt i jorden också och fröna kommer att gro. De snabbaste kommer upp på bara några få dagar.

Frösorter lämpade för sensommarsådd

Grotiden är olika för olika typer av frön. I Strömsös trädgård odlar vi asiatiska kålsorter, grönkål, vintersallat, spenat, dill och rädisa just för att de gror snabbt.

Såbrett med små plantor
Bildtext Genom att beräkna skördetiden kan man förodla fröna inomhus för att ha plantor att sätta ut när det blir en plats ledig i någon odlingsbädd.
Bild: Monica Storm / Yle

Rädisa ‘De dix-huit jours’ är en av de snabbaste rädisorna. De har en utvecklingstid på bara 18 dagar, något som gör den till en lämplig gröda att serieodla. Rädisor växer generellt väldigt snabbt, så tänk på att rädisan behöver mycket vatten för att bli krispig och god. Den går snabbt i blom om man sår under de varmaste månaderna. Därför lyckas man bäst när man odlar rädisa vår eller höst.

Spenaten kommer att gå i blom om man sår den under de varmaste månaderna. Därför passar även spenaten bra att odla under svalare årstider. Vi har sått sorten Butterflay, men det går givetvis att ta den sort man har. Spenat används både färsk och tillagad och dessutom kan man frysa ner ett eventuellt överskott.

Grönkålsplantor som är sådda på våren står om hösten som ståtliga små träd i trädgårdslandet. Grönkål och palmkål som sås på sensommaren hinner inte bli så stora, men de spröda små bladen är mycket goda. Fördelen med att så senare är att man inte behöver dela sådden med fjärilslarver, åtminstone inte i lika stor omfattning som under sommaren. Skydda med fiberduk för längre skördeperiod. Vi har sått sorten Dwarf green curled. Det går alldeles utmärkt att ta det man har och också att blanda flera olika sorter.

Såbrett med småplantor i famnen på en kvinna
Bild: Monica Storm / Yle

Rucola är en snabbväxande bladgrönsak som också kräver mycket vatten för att bli som bäst. Då utvecklar den goda, angenämt peppriga blad. Hösten är en utmärkt odlingstid för rucola, eftersom jorden hålls fuktigare än mitt på sommaren.

Asiatiska kålsorter av olika slag, som Mizuna och Pak Choi, ger skörd av små, smakrika blad under hela hösten. Det är snabbväxande bladkålsorter som blir bäst om man odlar i just svalare temperaturer. På Strömsö har vi sått en blandsort som heter Color Crunch och den nyper vi av blad för blad hela hösten.

Såddpinnar i trä nerstuckna i trädgårdsland
Bildtext Vintersallat, bladkål, spenat och andra bladgrönsaker kan sås med olika intervaller efter att odlingsytorna blir lediga för nysådd.
Bild: Monica Storm / Yle

Vintersallat är köldtålig och lämplig att odla på hösten. Groningstiden är ungefär en vecka. Efter det tar den lite tid på sig att komma igång, men växer sedan snabbt. Skörda hela bladrosetter eller nyp av blad för blad.

Bladdill gror vid cirka 5 grader. Så dillen direkt på odlingsplatsen och skörda de små bladen vart efter. Klipper man ner hela tuvan kan den ge en skörd till. Vid förodling är det viktigt att vara särskilt försiktig vid utplantering, dill är känslig för störningar i rotsystemet. Bouquet är en snabbväxande dillsort. Den har ett kompakt växtsätt och ger tidig skörd.

Klädnypor håller fast odlingsduk på bågar till en täckt odlingstunnel.
Bildtext Fiberduk kan vara bra att ha både på våren och hösten.
Bild: Monica Storm / Yle

Hur ska man då göra?

De flesta av bladgrönsakerna ovan har en lägsta groningstemperatur på 5 grader, vilket betyder att de går att så väldigt tidigt på våren och ännu ganska sent in på hösten.

En fiberduk håller jorden varm längre och utvecklingstiden på sådden blir kortare. Ju senare man sår desto viktigare är det att se till att jorden hålls relativt varm.

Under varma höstdagar lagras värmen inne under odlingsduken och de små bladen växer snabbare.

Odlingstunnel i grönsaksland. Konstruktion av tre bågar med vit odlingsduk över, fastsatta med klädnypor.
Bildtext Lena har byggt en enkel odlingstunnel av metallbågar och fiberduk som fästs med klädnypor. Duken hålls på plats med stenar som tyngd.
Bild: Monica Storm / Yle

Packa inte bort fröna riktigt än

Många bladgrönsaker tål minusgrader, men spröda småblad kan ta skada av frost och bör skyddas. Ju lägre lufttemperaturen blir, desto långsammare växer plantorna. Man kan börja skörda genast när bladen kommer och så länge in på vinterhalvåret som man kan skydda dem från kylan.

Många bladgrönsaker går att odla i kruka. Sensommarodling fungerar utmärkt på balkonger, där frosten inte kommer åt växterna lika tidigt som på friland. Därtill kan krukor flyttas in tillfälligt vid behov.

Oavsett om man har balkong, odlingslåda eller ett stort köksland så kan små, smakrika och härligt spröda, gröna blad fortsätta glädja oss långt in på senhösten.

Blåklint
Bild: Monica Storm / Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk