Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Också ett utedass kan vara lyx – ny stugby i Ingå lockar huvudstadsbor som vill koppla av

ett par framför en modern trästuga
Bildtext Företagarparet framför en av tre stugor. Inne finns bara plats för en säng och en minibar.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

De senaste åren har Västnyland blivit en riktig turistdestination och nya former av inkvartering dyker upp, där hållbarhet och design är ledorden.

Bilen kämpar för att ta sig uppför den branta backen till Hilltop Forest. Väl uppe på berget hörs ljudet av en byggare som jobbar på att laga fler trägångar till en av stugorna. Annars är det tyst mellan tallarna.

Tiia Soppela och Craig McDonald är båda ekonomer och de träffades när de bodde i Oslo. Men de ville skapa något eget och starta ett hållbart företag.

en man och en kvinna sitter i korgstolar som hänger från taket
Bildtext Brittiska Craig McDonald och finska Tiia Soppela träffades i Oslo. Nu har de byggt upp en stugby i Ingå.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

I juni 2022 öppnade de en liten stugby i Ingå med bara tre stugor. De tar emot vid bastun och receptionen, eller som de säger "wellness shed", ett välmåendeskjul.

– Vi har varit fullbokade varje natt vi hållit öppet, säger Craig McDonald.

en säng i förgrunden, en kvinna ser ut genom ett stort fönster
Bildtext Stugorna är små, men utsikten mot skogen är mäktig.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Konceptet är att erbjuda gästerna natur, tystnad och egen ro men med alla bekvämligheter. Det enda som saknas är egen strand, istället finns det en badtunna vid bastun.

– Vi tror att skogen har blivit en grej, säger Tiia Soppela, och konstaterar att gästerna främst vill slappna av och inte hålla på med så många aktiviteter.

De flesta gästerna kommer från huvudstadsregionen, några utländska gäster har också hittat hit.

en liten fläkt på ett litet nattduksbord i trä
Bildtext De små stugorna värms upp med el.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Stort behov av inkvartering i Västnyland under högsäsong

Ville Vuorelma är turistchef i närliggande Raseborg. Han säger att allt fler vill komma från huvudstadsregionen till Västnyland för ett avslappnande veckoslut.

– Man kommer också på våren och hösten hit till Raseborg för att snabbt koppla av några nätter. Då är det många som söker sig till naturnära ställen och stugor, säger Vuorelma.

Han konstaterar att många efterfrågar bekvämligheter som innetoa och dusch, särskilt utländska turister ser det som en självklarhet. Men också enklare stugor har sin plats.

Porträtt av Ville Vuorelma som poserar mot broräcket på en bro i Svartån.
Bildtext Ville Vuorelma vid Svartån sommaren 2021.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

– Man kan marknadsföra en asketisk stugupplevelse utan el och utan vatten, och att man ska använda ved för att värma stugan och bastun. Om upplevelsen blir bättre än förväntningarna så då fungerar det också, säger Vuorelma.

– Men det är viktigt att stuguthyrarna överlag är tydliga med kommunikationen, vad det finns och inte finns och vilken nivå man kan vänta sig när man kommer till stugan.

en svart vattenbehållare med kran
Bildtext Detaljerna är viktiga. På utedasset ska det lukta gott och man kan tvätta händerna.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

På Hilltop Forest i Ingå har man gjort just så att det asketiska är det som marknadsförs. Utedasset figurerar stolt på hotellets hemsida som en upplevelse. För den som vill pingla i porslin finns det en vanlig toa vid receptionen, liksom dusch.

– En av hörnstenarna i vår verksamhet är att vara hållbara, verkligen hållbara så att vi inte sysslar med greenwashing. Vi har hittat ekologiska produkter, bygger så hållbart vi kan och försöker tänka på det ur en holistisk synvinkel. Du hoppar inte på ett flygplan utan reser lokalt, säger Craig McDonald.

Craig McDonald visar hur det går att tvätta händerna på utedasset vid en av stugorna.

Utedassen är en del av företagets strävan att vara hållbara. Men ett utedass kan också vara fint, de ser till att dassen är rena och luktar gott.

– Om det finns ett pris för Finlands finaste utedass så vill vi vinna det, säger McDonald.

en modern trästuga
Bildtext En liten stuga, med eget utedass och utsikt över skogen.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Samtidigt med det enkla och naturnära ska det också kännas lyxigt. Varje detalj är viktig, säger Tiia. Frukosten serveras på riktigt porslin, det är inga plastinpackade svettiga smörgåsar här.

– Den respons vi oftast får är att kunderna njuter av hur avskilt stugorna ligger, de kan känna att de är ensamma i skogen och får privat tid. Dessutom är de alltid lite förvånade över hur bra service vi också kan erbjuda, säger McDonald.

En man står vid en espressomaskin
Bildtext Craig McDonald, redo att ta emot gästerna.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Tiia Soppela och Craig McDonald har tankar på att någon dag kanske utvidga, men just nu vill de fokusera på de tre stugor de redan har. De har inga utomstående investerare utan allt kommer från egen ficka.

En byggare bygger trägångar i skogen
Bildtext Mera trägångar byggs i skogen.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

För gästerna är det lätt och avslappnande uppe på berget, men företagarparet intygar att de själva fått jobba hårt med att få stället att rulla. Till intervjun tar de med sin tvååring eftersom det inte fanns en barnvakt att tillgå på kort varsel.

Men belöningen ligger i att få jobba med en hållbar verksamhet.

En skylt som säger att du nu är framme
Bildtext Efter att ha kämpat uppför berget kan den här skylten behövas.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Stugby i Ingå lockar med natur, enkelhet och lite lyx

5:51

Diskussion om artikeln