Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bilfönster, husfönster och kyrkfönster krossades i Nickby – polisen utreder 12 fall av skadegörelse

Uppdaterad 22.08.2022 13:40.
En polis i uniform med ryggen vänd mot kameran.
Bildtext Polisen tror att skadegörelsen kan ha skett efter en hemmafest som en polispatrull avbröt strax efter midnatt natten mellan den 20 och 21 augusti.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Natten mellan lördag 20 och söndag 21 augusti krossades flera bilfönster, husfönster och ett kyrkfönster i Nickby i Sibbo. Polisen misstänker att unga personer står bakom skadegörelsen.

Tre polisanmälningar har gjorts för krossade bilfönster. Polisen i östra Nyland håller nu på att utreda fallen.

– Vi har ett hum om vad det skulle kunna handla om för åldersgrupp men annars vet vi inte vem som har gjort det, säger kriminalkommissarie Freddie Cederlund.

Baserat på anmälningarna som gjorts misstänker polisen att det är unga personer som har krossat bilfönstren.

– Folk som har gjort anmälningar har berättat att det skulle vara ungdomar som har rört sig i Nickby på natten, säger Cederlund.

Kommissarie Freddie Cederlund övervakar trafiken.
Bildtext Freddie Cederlund, kriminalkommissarie vid polisen i östra Nyland, berättar att de som gjort anmälningar uppger att det är ungdomar som står bakom skadegörelsen. Arkivbild.
Bild: Yle / Hanna Othman

Orsaken till att bilarna vandaliserades är tills vidare oklar.

– Vi håller på att analysera fallen och försöker få klarhet gällande vem som har gjort och vad.

Oftast flera bilar som vandaliseras

Enligt Cederlund vandaliseras bilar i större utsträckning under veckosluten på sommaren än under vintern. När det väl händer brukar det ofta vara flera bilar som har vandaliserats.

– Om till exempel fönstret söndrats på en bil så kan det på samma gata finnas flera bilar med krossade fönster.

Övervakning och belysning på gatorna är något som kan hjälpa till med att förebygga på den här typen av skadegörelse. Polisen patrullerar på hela områden, men deras resurser är begränsade.

– Man kan inte vara överallt hela tiden. Så möjligheterna för polisen att påverka i det här är begränsade.

Vit personbil med krossad bakruta.
Bildtext En av bilarna som vandaliserades fick bakfönstret krossat.
Bild: Miska Juslin

Polisen misstänker att skadegörelsen har skett efter en högljudd hemmafest som en polispatrull avbröt efter midnatt natten mellan den 20 och 21 augusti.

Det är inte enbart bilar som har vandaliserats. Också ett fönster vid ett småhus, ett serviceboende och vid kyrkan i Nickby har krossats, då någon har kastat stenar genom dem. Hela 12 polisanmälningar för skadegörelse som har skett under samma natt i Nickby har gjorts till polisen.

Polisen ber nu ögonvittnen om hjälp med att identifiera personerna bakom skadegörelsen. Information kan skickas in till vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi.

Diskussion om artikeln