Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Förvandla trumman från en uttjänt tvättmaskin till en rolig och funktionell grill

Från 2022
Förvandla trumman från en uttjänt tvättmaskin till en rolig och grill - Spela upp på Arenan

När Strömsös säsong drar igång igen har vi fint besök av kocken Paul Svensson. Paul är en hejare på att laga god mat och också intresserad av olika sätt att tillreda maten på.

En självklar gemensam förkärlek tycks vi ha för grillar och grillning. När jag tittar tillbaka på åren som gått kan jag konstatera att Paul och jag har gjort en hel del grillrelaterade program och produkter tillsammans. Vi har gjort en tripod med justerbart grillgaller, en grill av ett halvt oljefat och vi har grillat på gas och kol och vi har testat elektriska grillar. Nu är det dags för ett nytt experiment – att göra om trumman från en gammal, uttjänt tvättmaskin till en fungerande grill.

Tvättmaskinstrumman är i det närmaste perfekt gjord för att fungera som grill. Först och främst är den gjord i ett rostfritt material som tål väder och vind, det är massor med hål i plåten som gör att det tillförs mycket syre till elden.

En del av en tvättmaskin.
Bildtext Fäst benen av järnrör med bult och mutter.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Toppmatad eller frontmatad – båda fungerar

Den toppmatade varianten har luckor och luckorna är perfekta att använda för att sätta in ved. I den toppmatade får man själv ta upp ett hål med vinkelkap där grillgallret skall placeras. Gör man inget hål för gallret kan man använda grillen att steka på. De två grillarna jag gjorde är båda från toppmatade tvättmaskiner.

Har man en trumma från en frontmatad tvättmaskin sätter man in veden uppifrån, eftersom den saknar lucka. Det man vinner på den modellen är att hålet för gallret finns färdigt, men man måste lyfta bort gallret om man vill fylla på mer ved.

Gör så här:

  1. Ta bort alla plastdelar som finns på trumman och bränn ur den ordentligt för att få bort alla tvättmedelsrester.

  2. Sätt trumman på en gammal bilfälg eller skruva fast tre ben av järnrör, för att få upp grillen en bit från marken.

  3. Skaffa ett lämpligt galler och placera det på grillen. Jag använde ett galler från en gammal bollgrill, som rostat sönder.

Många lökar på en grill.
Bildtext Håll grillen under uppsikt precis som alltid när det handlar om värme och eld.
Bild: Strömsö/ Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk