Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingen teater- eller danslinje vid VNF i Karis i år – jobbar med nytt utbud för att locka studerande

Konststuderande vid Västra Nylands folkhögskola i Karis.
Bildtext Konstlinjen är den populäraste vid VNF. Bilden är från år 2018.
Bild: Yle/Minna Almark

De traditionella linjerna vid folkhögskolan intresserar inte som tidigare. VNF i Karis jobbar nu med att kunna erbjuda upp till fyra pinfärska nya inriktningar nästa läsår för att locka flera studerande.

I höst har varken studielinjen Perform, det vill säga den sammanslagna teater- och danslinjen, eller det juridiska programmet vid Västra Nylands folkhögskola (VNF) i Karis haft tillräckligt med sökande för att sätta igång.

– Då det är frågan om åtta till nio sökande får vi göra ett övervägande om linjen ska starta eller inte, men då det är frågan om två till fyra sökande är det helt klart att de inte kan sätta igång, berättar rektor Henrik Grönroos.

sådana linjer som varit väldigt självklara och populära är inte det längre

Rektor Henrik Grönroos

För några år sedan slog folkhögskolan ihop de gamla klassikerna, teater- och danslinjen, till en gemensam studielinje efter att antalet sökande minskat. I dag får studerandena välja vilken linje de huvudsakligen fokuserar på, men för att spara på resurser i form av externa timlärare så är linjerna sammanslagna till en.

I år sökte endast tre personer till dansprogrammet och lika många till teaterprogrammet. Det är andra året i rad som de sökande är för få för att teaterlinjen ska kunna sätta igång.

Traditionellt har såväl teater som dans haft många sökande men Grönroos berättar att tiderna har förändrats.

– Alla säger att världen snurrar så fort nuförtiden så att sådana linjer som varit väldigt självklara och populära inte är det längre. En folkhögskolelinje är en färskvara, det som är jättebra nu är kanske inte det om tre år längre.

Man i skjorta och kavaj lutar mot en ledstång på en trappa utomhus. I handen har han en broschyr. I bakgrunden gräsmatta, träd och en sjö.
Bildtext Rekor Henrik Grönroos har märkt att många folkhögskolor har utmaningar i år.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

En annan utmaning är att årskullarna är mindre samtidigt som antalet studieplatser ökat. Det innebär att de studerande som kommit till folkhögskolan eftersom de inte fått plats på den yrkeshögskola eller skola de önskat, inte är lika många längre.

– Jag har varit i kontakt med andra folkhögskolor och det är många som har det kämpigt i år. Många av de traditionella linjerna har det svårt i år, berättar Grönroos.

Förvånad över att det juridiska programmet lockat så få

Det juridiska programmet är nyare men har också traditionellt lockat många sökande. Normalt har antalet studerande varit mellan tio och tolv. I år var det bara två personer som ville studera juridik vid VNF. Det förvånar Henrik Grönroos.

– Det hade jag inte kunnat förutspå. Den har haft ett väldigt jämnt antal sökande de senaste åren. Det har hänt att den inte startat, men det var då den var riktigt ny, säger han.

skiss av ansikten i konstklass
Bildtext Konstlinjen Create är populär. Här är ett verk av en elev som gick linjen i fjol.
Bild: Monica Slotte / Yle

Grönroos berättar att mängden sökande såg helt ok ut ännu i början av sommaren. Det vanliga är ändå att antalet sjunker då det är dags för de antagna att bekräfta platsen. Då är det många som även fått studieplats på annat håll och därför förblir en del av platserna vid VNF tomma.

– Det är ett mönster som vi förstås känner igen. Huvudregeln är att de som söker väldigt tidigt på våren är de som vill försäkra sig om att få en studieplats och söker till väldigt många ställen, medan de som söker i slutet av juli brukar dyka upp, säger han.

Planerar nya linjer inför våren

Henrik Grönroos säger att det nu gäller för folkhögskolan att se över sin verksamhet. Eftersom de övriga linjerna fortfarande lockar och skolan i år har 70 studerande så är han inte oroad över skolans existens.

– Vår konstlinje är mycket populär, där har vi över 40 studerande.

Kortkursverksamheten går också bra och många kurser är fullsatta eller har till och med en väntelista.

Däremot kommer VNF att förnya sitt utbud vad gäller studielinjer för att bättre möta efterfrågan.

– Inom några veckor ska vi börja fundera över vad vi ska erbjuda nästa år. Den här hösten måste vi ha klart vad vi erbjuder nästa läsår så vi måste vässa klorna.

Att skapa en ny linje innebär alltid en extra utgift och därför kan inte skolan förbereda alltför många nya inriktningar.

– Jag gissar att vi kommer att erbjuda två till fyra helt nya linjer nästa läsår, säger han.

VNF har just nu nio studielinjer.

Scen ur VNF:s teaterlinjes Sju bröder
Bildtext Teaterlinjen har traditionellt lockat många studerande. Bilden är från uppsättningen av Sju bröder år 2016.
Bild: Chris Senn

Vad gäller teater- och danslinjen så är framtiden oviss.

– Vi funderar på i vilken form de ska vara med i framtiden. Det skulle nog vara synd att skippa något som har en så lång och djup tradition, det känns som ett väldigt stort beslut. Men det är ganska tydligt att det måste ruckas på på något sätt, konstaterar Grönroos.

Kurs för ukrainska barn under sommaren

I våras vände sig Raseborgs stad till VNF för att se om skolan kunde tänka sig skräddarsy något program för ukrainska flyktingar.

– Under sommaren hade vi en två veckor lång kurs för ukrainska barn som kändes väldigt bra att få ordna. De fick bland annat jobba med kameror och editeringsprogram, så det var jätteroligt, berättar rektor Henrik Grönroos.

VNF erbjöd också två friplatser till ukrainska flyktingar på studielinjen Create, alltså konstlinjen.

– De har varit här i snart en vecka och det har gått jättebra, säger han.

Rättelse 23.8 klockan 8.48: Vår ändrades till läsår i Henrik Grönroos citat om nya linjer som skolan ska erbjuda.