Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Sanna Marins fester kan ligga hennes parti till last – men är det verkligen hennes ansvar att leva enligt andras moralkonservativa värderingar?

Uppdaterad 22.08.2022 18:31.
Kommentatorn Magnus Swanljung med närbild av statsminister Sanna Marin i bakgrunden.
Bildtext Bilderna av Marin som dansar kommer att överleva många dagspolitiska frågor och bli en av de omvälvande händelser som förändrar samhället över tid, skriver Magnus Swanljung.
Bild: Yle/Esa Syväkuru

Måste Sanna Marin leva sitt liv så att det gynnar SDP? Måste hon svara mot de mest moralkonservativas bild av en statsminister, eller har hon rent av en skyldighet att leva sitt liv som hon vill, frågar sig Magnus Swanljung.

När det kommer till kritan handlar uppståndelsen kring statsminister Sanna Marins (SDP) senaste utekvällar bara om en sak: Finns det hos en del av Finlands folk fortfarande en moraluppfattning som säger att det inte är värdigt för en statsminister att dansa uppsluppet på hemmafester och på krogen.

Eller i värsta fall: får en kvinna och småbarnsmamma överhuvudtaget inte dansa uppsluppet?

De mer allvarliga anklagelserna i medierna har inte fått mycket luft under vingarna.

Några ens vaga bevis för att Marin skulle ha använt droger finns inte. Inte heller finns det några bevis för att hon skulle ha misskött sitt jobb, som trots allt går ut på att leda statsrådet snarare än att vara jourhavande brandmästare.

Statsminister Sanna Marin (SDP) svarar på pressens frågor.

Statsminister Sanna Marins narkotikatest var negativt

Lät frivilligt testa sig efter all uppståndelse.

Personifierar den polariserade debatten

Efter några dagars gatlopp i medierna framstår Marin som vinnaren, medan journalisterna står med skammen.

Marin har skött krisen enligt skolboken. Trots uppenbar känsla av olust svarade Marin grundligt också på de mest grundlösa frågorna under två separata presskonferenser. Dyker det inte upp nya uppgifter finns det knappast mycket mera bränsle för drevet mot statsministern.

För dem som redan gillar Marin har hon ännu en gång vuxit som människa, förebild och politiker.

För dem som ogillar henne har hon ännu en gång gjort fel genom att bara finnas till.

Det sätter fingret på en besvärligare punkt. Sanna Marin har som person blivit en av de stora vattendelarna i finländsk politik, som också annars är polariserad just nu.

Endera är man för eller emot Sanna Marin – hennes politik och hennes sätt att vara – eller så är man emot.

På samma sätt som hon har blivit en symbol för en rödgrön feministisk politik har hon blivit en symbol för särskilt kvinnors rätt att själva definiera hur man vill leva sitt liv.

Men Sanna Marin är trots allt statsminister och borde utan hänsyn till hennes person i första hand ställas till svars för, säg vårdkrisen och sjukvårdspersonalens arbetsförhållanden och dåliga löner – om vi nu ska ha ett feministiskt perspektiv.

Behöver gränserna skjutas fram?

Saknar då uppståndelsen över festvideorna grund? Inte nödvändigtvis.

Först och främst använder Sanna Marin sig själv av sitt privatliv, sina kläder och sitt yttre för att nå politisk framgång. Den slipade bild av statsministern som varje dag når över en halv miljon följare på Instagram är en del av en strategi som i slutändan omvandlas till stor politisk makt.

Att visa en annan och mindre smickrande sida kan vara mediernas ansvar.

Bilderna av Marin som dansar kommer också att överleva många dagspolitiska frågor och bli en av de omvälvande händelser som förändrar samhället över tid.

Det fanns en tid då seriösa medier på allvar analyserade om Finland kan ha en president som inte är gift med sin man (Tarja Halonen) eller en som är gift med sin man (Pekka Haavisto).

Debatten om Sanna Marin tyder på att det finns en konservativ del av Finlands folk som inte anser att det är värdigt statsministerinstitutionen att bete sig som vår nuvarande statsminister.

Har Sanna Marin ett särskilt ansvar?

Det kan åtminstone på kort sikt ligga Sanna Marins parti SDP till last. Redan efter tidigare utekvällar har andra politiker i partiet fått förklara hennes festande för väljarna istället för att tala om politiska sakfrågor.

Stödet Marin möter hos yngre liberala finländare behöver däremot inte nödvändigtvis omsättas i ett gott valresultat för SDP.

Om man ska ifrågasätta Marins omdöme på någon punkt borde hon kanske ha tänkt på sitt parti och sina partikamrater innan hon lät sig filmas. Möjligen borde hon ha tänkt utanför sitt eget parti på alla de finländare som inte uppskattar den bild av Finlands statsminister som nu sprids över världen.

Å andra sidan kan man fråga sig om hon ska böja sig för moralkoder hon inte tror på eller till och med anser vara skadliga för samhället.

Om det finns moralkoder som säger att en småbarnsmamma inte får festa och dansa som hon vill, kan det vara en uttrycklig skyldighet hos en progressiv politiker att slåss mot dem.

Hittills har Sanna Marins tycke för roligheter inte gjort avtryck i partimätningarna. Kanske väljarna trots allt är för smarta för att låta sig styras av sådant?

Diskussion om artikeln