Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dottern väntade med flaggan då Etelätalo återvände till Finland – bronset i EM ger extra boost för kommande mästerskap: "Kan lyckas även i VM och OS"

Lassi Etelätalo på bronsfest.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Med EM-medaljen runt halsen kan Lassi Etelätalo börjar planera för nästa mästerskap. Det definitiva beslutet om karriären är ännu inte fattat men mycket tyder på att han satsar mot OS 2024.

EM i München blev Finlands bästa friidrottsmästerskap på nästan 40 år med två guld, ett silver och ett brons. Bronset grejade Lassi Etelätalo då han äntligen fick allt att stämma i ett mästerskap och kastade personbästat 86,44 i spjutfinalen.

I dag återvände de sista blåvita idrottarna till Finland, och för Etelätalo blev det ett kärt återseende. Hans hustru och dotter väntade med en flagga i handen på Helsingfors-Vanda flygplats.

– Det är fantastiskt fint att de är här och tar emot mig, säger han till Yle.

Etelätalo säger att det blev ett lugnt firande i München efter finalen, men samtidigt har han inte hunnit sova så många timmar före hemresan. Och ytterligare en fest lär det bli.

– Vi får se vad vi hittar på. Efter säsongen blir det säkert en större fest, säger han.

Lassi Etelätalo firas av finländska laget.
Bildtext Etelätalo firades av finländska laget i München efter spjutfinalen.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

VM och OS finns i tankarna

Etelätalo har gjort sig känd som en kastare som alltid presterar på toppen av sitt kunnande i mästerskapsfinaler och nu räckte det hela vägen till prispallen.

– Det här ger en grund för att fortsätta några år till som professionell. Jag vet inte om det förändrar mina egna planer men det ger en tro att jag kan lyckas även i VM och OS, säger han.

VM i Budapest 2023 och Paris-OS 2024 finns i 34-årige Etelätalos framtidsplaner.

– Jag fattar ett slutligt beslut efter säsongen men troligen blir det så, säger han.

Efter en mästerskapstung sommar återstår det lite av säsongen. Sverigekampen och Diamond League finns inprickade i Etelätalos tävlingsschema.

– På fredag finns en plats i Lausannes DL-tävling men jag får se, kroppen känns ganska sliten. Det är inte många dagar att återhämta sig. I Sverigekampen är det tänkt att jag ska tävla, säger han.