Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stor brist på brännved i Egentliga Finland: "Folk köper mer än vanligt och bunkrar upp för vintern"

Uppdaterad 23.08.2022 08:36.
Äldre man står framför vedmagasin.
Bildtext Peter Söderberg utanför en av vedsilona vid sin gård i Sagu.
Bild: Jesper Alm / Yle

Stigande elpriser och prat om en annalkande energikris har fått finländarna att köpa ved som aldrig förr. På många håll i Egentliga Finland är vedlagren slut för säsongen.

– Jag har en del ved kvar men den har jag reserverat åt de som köpt av mig varje år, säger vedentreprenören Peter Söderberg i Sagu. De senaste veckorna har det varit hård ruljangs och nu är vedmagasinen tomma på nästintill all ved.

Söderberg lade märke till en förändring i somras för då började telefonen ringa sex eller sju gånger per dag. Söderberg hör till en av de större vedentreprenörerna i regionen och samarbetar med andra företagare i regionen.

Äldre man i hatt framför vedlager.
Bildtext Peter Söderberg har lagt märke till att intresset att köpa har brännved har ökat markant under de senaste veckorna.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Tidigare ringde det nya kunde kanske några gånger i veckan men i somras var det en cirkus, säger Söderberg. De som beställer ved köper också klart mer än tidigare år och det syns naturligtvis med stigande volymer.

Elpriset största orsaken till att veden är så gott som slut

Den senaste tidens diskussioner om elprisets utveckling har fått de finländare som har möjlighet att köpa mer ved än vanligt.

– Nog beror efterfrågan av ved på elpriset som nu hotar att stiga markant för många kunder, säger Söderberg. Det påverkar på sikt också priset på ved och har redan gjort det till en viss del.

Ved på tork vid ladugård.
Bildtext Veden som huggs ska torkas innan den kan säljas till kunderna och det tar tid.
Bild: Jesper Alm / Yle

Söderberg torkar sin björkved helt naturligt men har fläktar som drivs med solenergi som hjälper till att torka veden effektivare.

– En del entreprenörer säljer också våt ved, men jag säljer enbart torkad ved för det är något som kunderna önskar sig, säger Söderberg. Eftersom också mina elpriser stiger så finns det inte möjlighet att torka alldeles för stora mängder ved och därför är det först nästa sommar som det igen finns torkad ved att tillgå.

Veden tog slut redan i augusti

Aktiebolaget Karl Forsström i Förby i Salo hör till en av de stora vedentreprenörerna i regionen. Då Yle Åboland ringer upp kan man inte säga något mer än att brännveden är slut.

Ved som naturligt torkar på åker i Kimitoön.
Bildtext Brännved kan torkas på olika sätt.
Bild: Jesper Alm / Yle

Företaget minns inte att det någonsin skulle ha hänt så tidigt som i augusti och nu kan man inte sälja ved förrän nästa år.

Bättre läge på Kimitoön

Lantbrukaren Christer Jägerskiöld på Kimitoön driver Sjölax gård och säljer också brännved till intresserade.

– Efterfrågan har nog stigit men här på Kimitoön har den varit ganska stor sedan coronapandemin började, så nu har vi inte lagt märke till någon större pik, säger Jägerskiöld. Men de som beställer ved vill kanske ha mer än vanligt för att bunkra upp och hamstrar nu en del för den kommande vintern.

Yngre lantbrukare vid terrängfärgad bil.
Bildtext Christer Jägerskiöld säger att det ännu finns ved att få på Kimitoön men i vinter tar nog den slut ganska snabbt då många bunkrat upp.
Bild: Jesper Alm / Yle

Enligt Jägerskiöld finns det nog ännu ved att få men det som finns tar nog slut senast i vinter.

– Det brukar ta slut någon gång under vintern och vill man försäkra sig om att få ved så ska man ta kontakt, säger Jägerskiöld. Det skulle nog finnas virke att göra ved av men jag har trots anställda på gården inte möjlighet och kapacitet att torka veden.

Jägerskiöld tror att det nog kommer att vara lugnt ännu i vinter men fortsätter priserna att stiga kan det bli stor efterfrågan på brännved nästa sommar.

– Tiden får utvisa hur det blir men många har valt att hamstra ved nu eftersom oron är stor för hur man ska klara av att värma hus och hem, säger Jägerskiöld.

Ved som torkar naturligt.
Bildtext Brännved används både som energi men också för att höja stämningen.
Bild: Jesper Alm / Yle

Det råder en stor brist på ved i regionen

5:14

Rubriken uppdaterad 23.8.2022 klockan 6.47. Tidigare stod det Åboland, inte Egentliga Finland.

Diskussion om artikeln