Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

För familjen Charkin från Ukraina är hösten och vardagen i Borgå i full gång – svensk skola, bad i sjön och träffar med släktingar

Ilariia, 10, får hjälp med sina matteläxor av mamma Yuliia och storasyster Sofiia, 12. Båda flickorna går i svensk skola i Hindhår och mamma studerar svenska på Borgå folkakademi.

När kriget bröt ut i Ukraina visste pappa Sasha Charkin att han inte ville låta sina döttrar leva bunkerliv. Via krokiga vägar hittade familjen ett konstnärsresidens i Borgå.

Mamma Yuliia Charkina har studerat svenska på Borgå folkakademi hela dagen. Därefter har hon övat pianospel på Konstfabrikens stora flygel inför en konsert. De två äldre barnen har varit i skolan i Hindhår och det yngsta på dagis.

Pappa Oleksandrs uppgift har den här dagen gått ut på att skjutsa Luchiia till och från dagis och Yuliia till och från skolan. Däremellan har han övat på sin trombon, inför en kommande konsert.

Ännu för ett år sedan levde familjen ett helt normalt liv i Kiev i Ukraina, men samma dag då Ryssland inledde sitt krig i landet flydde de.

En kvinna spelar piano.
Bildtext Yuliia Charkina, 36, är musiker och Steinerpedagog.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Farmor och farfar på besök

Idag är en speciell dag. För det är inte bara mamma Yuliia, pappa Oleksandr, eller Sasha som han kallas, och barnen, som är hemma i trerummaren på Laxvägen i Vårberga.

Farmor och farfar Volodomir och Nataliia Charkin har också kommit på besök just idag. De har kört hela vägen från Klaipeda i västra Litauen för att hälsa på familjen. Och farmor har kokat soppa med ris och potatis, det känner Yuliia på doften när vi stiger in genom dörren.

En glad farmor och farfar och ett treårigt barn på en balkong.
Bildtext Farmor och farfar som är på besök bor i Klaipeda i Litauen, dit de flytt kriget. De bodde i den lilla byn Chernihiv där också Yuliia och Sasha är uppvuxna.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Yngsta dottern Luchiia sitter i farfars knä och målar med vattenfärg vid bordet på balkongen. Ilariia 10 år har gått en sommarkurs i media och som bäst editerar hon en video där hon själv spelar alla huvudroller. Sofiia, som är 12 år gammal och äldst av barnen, sitter inne på sitt rum i lugn och ro.

Sasha är road. Han visar dagens upplaga av lokaltidningen Uusimaa. Både han och Yuliia poserar på bilden. Artikeln handlar om att de ska uppträda på en välgörenhetskonsert för Ukraina i Borgå.

– Jag känner mig som en rockstjärna när så många medier, två stycken, plötsligt vill prata med mig samtidigt.

En man i rutig skjorta lägger en cykelställning på en bil.
Bildtext Sasha Charkin, 35, är också musiker. Han spelar trombon i olika band i Borgå. Här sätter han fast en cykelställningen på bilen. Samma bil som familjen körde från Kiev till Borgå med.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Pianist och Steiner musiklärare

Yuliia jobbar som pianist och musiklärare i Steinerskola. Här i Finland har hon redan fått jobberbjudande som lärare i den svenska Steinerlekskolan Regnbågen, där deras dotter Luchiia går. Men hon har åtminstone tillfälligt tackat nej eftersom hon verkligen vill fokusera på att lära sig svenska.

– Nu ska jag tvätta händerna, säger hon på svenska, och övar på uttalet några gånger innan hon får det helt rätt.

Redan i våras studerade Yuliia svenska några månader och dagen innan jag besöker familjen i deras hem har kursen i svenska på Borgå folkakademi kört igång. Hon är fast besluten att lära sig språket.

Här övar Yuliia Charkinova inför en välgörenhetskonsert på Konstfabriken i Borgå. Stycket är av Franz Liszt. - Spela upp på Arenan

Ville inte leva i skyddsrum

Familjen Charkin flydde från Kiev och kriget i Ukraina i februari i år. Pappa Sasha säger att beslutet var lätt. Han ville inte att flickorna skulle behöva vara med om att leva i skyddsrum.

Vi sätter oss vid matbordet som dagen till ära (både farföräldrar och journalist på besök) är fullt med kex, choklad och också hemgjord äppelsmulkaka.

Yuliia häller upp te åt mig. Det är jasminté och blomman kommer från deras lantställe nära Chernihiv. När de hoppade i bilen, samma dag då Ryssland började bomba Ukraina, hade de planerat att köra till stugan, men valde sedan att fort åka ut ur landet. Bara några dagar senare var den lilla byn i ryska händer.

En stor glad familj på en balkong.
Bildtext På fritiden tycker Ilariia, Sofiia och resten av familjen om att simma. Det har varit en het sommar och de brukar köra till Tjäruträsket, eller Coca Cola-träsket som de kallar det, eftersom vattnet har samma färg som drycken.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Krokig väg ledde till Finland och konstnärsresidens i Borgå

Vägen till Finland var krokig och gick genom många europeiska länder. Men i Rumänien skickade Sasha in en ansökan till Artists at risk och ganska snabbt därefter fick han veta att det fanns plats på ett residens i Finland för både honom och hans familj.

På den vägen är familjen nu. Sasha spelar trombon med lokala musiker i Borgå och familjen har också bott några månader på Borgåmusikern Pi Kiviharjus konstnärsresidens i Borgå.

Lägenheten de bor i nu är en studentlya som Borgå stad bjuder på.

Medan Yuliia fokuserar på att lära sig svenska och spela piano tänker Sasha sätta sin arbetstid på att skriva ny musik.

– Jag har tid över just nu, för jag har haft några spelningar, men inte så många, säger han.

Fram till årsskiftet livnär sig familjen på ett konstnärsstipendium som Sasha får av finska Kone.

En man och en kvinna utanför sitt hus.
Bildtext Yuliia har många nära och kära i Borgå. Henns mamma och pappa bor också i staden. De är inkvarterade hos en privatperson i centrum.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Hjälp med dagisplatser, jobb och boende

En av dem som hjälper nya Borgåbor från Ukraina att hitta rätt i skol-dagis-jobb-hem-och vardagsdjungeln är Niklas Grönroos. Han är invandrarkoordinator i Borgå.

Till hans uppgifter hör till exempel att reda ut flyktingarnas situation, ordna boende, stödja sysselsättningen och främja integrationen.

När jag träffar honom har han fått samtal av två människor från Ukraina som behöver hjälp med praktiska ting.

– En ville veta mer om dagisplatser i Borgå och den andra var intresserad av att veta vilka olika arbetsmöjligheter det finns i regionen.

En man med glasögon.
Bildtext En stor del av dem som flytt kriget i Ukraina är kvinnor med barn i dagis- eller skolåldern, säger Niklas Grönroos som är invandrarkoordinator i Borgå.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Det bor 112 ukrainska flyktingar i Borgå, räknar Grönroos. De är alla inskrivna vid mottagningscentralen i Östra centrum. 31 personer är inkvarterade i lägenheter som staden hyr.

De flesta bor i privata lägenheter eller hus som de antingen hittat och hyrt själva, eller så är de, som Yuliias mamma och pappa, inkvarterade hos någon privatperson.

Grönroos har tät kontakt med familjen Charkin och är också den som tipsar mig om att jag ska intervjua just dem. Familjen Charkin hör till de 31 ukrainska flyktingar som är inkvarterade i lägenheter som Borgå stad hyr och det är på Grönroos ansvar att se till att de har det så bra som möjligt.

Många skolelever och en del arbetssökande

Den här hösten börjar 23 ukrainska elever i finsk skola i Borgå och 9 i svensk skola. Den svenska skola som har möjlighet att ta emot elever med ukrainska som modersmål som går på de lägre klasserna är Hindhår skola, och dit åker Ilariia och Sofiia med skolskjuts som staden ordnar.

Strömborgska skolan i centrum av Borgå tar emot ukrainska elever som går i klass 7-9.

– En stor del av dem som flytt kriget i Ukraina är kvinnor med barn i dagis- eller skolåldern, säger Grönroos.

Grönroos berättar att han bland de 112 personer som han hjälper i Borgå känner 5 som har hittat ett jobb.

– Men jag vet att åtminstone 24 personer har sökt jobb via Nylands TE-byrå.

Den 7 september ordnar Borgå stad ett evenemang i Konstfabriken. Målet är att visa arbetsgivare på vilka olika sätt de kan anställa invandrare och att para ihop arbetssökande invandrare med arbetsgivare.

– Det handlar inte bara om att hjälpa invandrare att komma in, det handlar också om att hjälpa finländare att ta emot, säger Grönroos.

Just nu är livet i Borgå

Sasha och Yuliia Charkin är glada över att flickorna får gå i skola och dagis och att de har möjlighet att lära sig nya språk. Familjen drömmer om att åka tillbaka någon dag, men Sasha säger att han inte vet hur han skulle kunna förklara all förstörelse för barnen.

– Vi lever en dag i taget just nu!