Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu är färre arbetslösa än på länge – lägst är arbetslösheten på Åland och i Österbotten

Uppdaterad 23.08.2022 17:20.
En kvinna står och jobbar i ett kök.
Bildtext Det syns ett ordentligt uppsving i antalet finländare som jobbar nu jämfört med då coronapandemin var som värst.
Bild: Alamy/All Over Press

Fler människor har hittat ut i arbetslivet, visar statistik från årets första sju månader. Vid Finlands största arbetslöshetskassa YTK talar man om rekordlåga arbetslöshetssiffror.

I slutet av juli fanns det 272 300 arbetslösa arbetssökande. Det må låta mycket, men det är 50 300 färre jämfört med samma period i fjol.

Till den här siffran hör också permitterade. I slutet av juli var 20 000 människor permitterade. I fjol fanns det mer än dubbelt fler permitterade.

Samtidigt har antalet lediga jobb på marknaden ökat. I slutet av juli fanns det 161 000 lediga jobb, vilket är 24 900 fler än för ett år sedan.

Arbetslöshetsgraden lägst sedan 2019

Siffrorna kommer från Statistikcentralen och Arbets- och näringsministeriet. Statistiken från juli visar att det relativa arbetslöshetstalet var 6,8 procent. Den här siffran har gått nedåt med nästan en procentenhet.

Vid Finlands största arbetslöshetskassa YTK talar man mycket positivt om den nuvarande sysselsättningen. Enligt YTK:s medlemssiffror låg arbetslöshetsgraden på 5,6 procent i juli.

YTK talar om rekordsiffror. Då man tittar på de senaste fyra åren kan man konstatera att arbetslöshetsgraden, enligt YTK:s statistik, endast var lägre i september år 2019 då samma siffra låg på 5,5 procent.

Arbetslöshetsgraden enligt YTK:s statistik.

Enligt YTK:s statistik har arbetslöshetsgraden sjunkit med hela 2,4 procent under loppet av ett år.

Det som är anmärkningsvärt är att arbetslöshetsgraden enligt YTK inte någonstans i landet är över 10 procent. I Lappland är den som högst: 9,8 procent. Minst arbetslösa finns det enligt YTK på Åland och i Österbotten.

Både yngre och äldre har hittat jobb

Antalet långtidsarbetslösa, alltså de som varit utan jobb i minst ett år, uppgick till 95 400 i slutet av juli. Också här kan man se en minskning. Finland har 18 500 färre arbetslösa nu än i juli 2021.

Arbetslösheten har enligt YTK minskat i alla åldersgrupper, men den kraftigaste minskningen har skett bland 55-plussare. Enligt Statistikcentralen har antalet arbetslösa arbetssökande över 50 år minskat med 15 500 personer under loppet av ett år.

En minskning i antalet unga arbetslösa syns också. I juli fanns det 9 800 färre unga arbetslösa arbetssökande jämfört med samma tid i fjol.

Vi kan också se att fler personer deltar i service som räknas in i aktiveringsgraden, exempelvis arbetskraftsutbildning och frivilliga studier.

Källor: Arbets- och näringsministeriet, Statistikcentralen, YTK