Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Gör en bohemisk lampskärm i makramé för mysigt ljus i mörkret – ett förmånligt och enkelt hantverk och en rofylld syssla

Uppdaterad 14.11.2022 13:48.
Gör en bohemisk lampskärm i makramé och få ett mysigt ljus i mörkret - Spela upp på Arenan

Knyt en unik lampskärm med enkla makraméknutar. En ombonad inredning känns skönt i höst.

Att upprepa samma rörelser med händerna flera gånger efter varandra lugnar hjärnan och sänker pulsen. När du behärskar tekniken kopplar kroppen och sinnet av. Den här lampskärmen har inga svåra knutar utan bygger på enkla knutar som upprepas många gånger, så att du kan få en skön avkopplande stund med hantverket.

Det händer väldigt sällan att jag köper nya saker men när jag var på jakt efter en ny lampskärm, efter att i några månader tänkt att jag ska göra den själv men inte hunnit, blev jag riktigt överraskad över hur dyra lampskärmar är i ett helt vanligt varuhus. Lampskärmar är alltså en grej som det faktiskt lönar sig ekonomiskt att göra själv.

Kvinna sitter vid ett bord och knyter makramé
Bildtext Att göra en egen lampskärm i makramé blir billigare än att köpa en massproducerad från butiken.
Bild: Lee Esselström / Yle

Materialkostnaden för den här lampskärmen blev cirka 15 euro. En moppgarnsrulle räcker till två lampskärmar. Rullen går ju bra att dela med en kompis om man vill göra lampskärmar tillsammans.

Här kommer en beskrivning på en bohemisk lampskärm som är ganska lätt att tillverka med snöre och makraméknutar. Det tar sin tid att knyta alla knutar men det är en rofylld syssla och ett skönt sätt att koppla av.

Blomamplar och lampskärm i makramé
Bildtext Mysiga ljuskällor behövs i mörkret.
Bild: Lee Esselström / Yle

Jag har samlat utförliga videoinstruktioner till de olika knutarna i en separat artikel: Lees lilla makraméskola. Där kan du få hjälp med att lära dig de olika knutarna och även hitta förslag på andra knopar du kan använda. I artikeln finns bland annat video på hur du knyter lärkhuvud, slätknut, vriden knytning och hur du gör en tofs.

snöre, lampskärmsstomme, måttband, kam, borste och sax
Bildtext Material och redskap till lampskärmen.
Bild: Lee Esselström / Yle

Du behöver:

  • snöre, jag använde tvinnat bomullssnöre av återvunnen bomull, ett så kallat moppgarn, tvinnat med tre trådar. cirka 300 m/1 kg och med en diameter på 3 mm

  • lampskärmsstomme, en metallring med 25 cm i diameter

  • sax, måttband, glestandad kam och en borste med stålpiggar

makramélampskärm
Bildtext Tofsarna är lite längre än de övriga fransarna, vilket ger en bohem avslappnad känsla.
Bild: Lee Esselström / Yle

Jag tycker att det är lättast och bäst ergonomiskt att låta lampskärmen ligga på bordet och arbeta på bordet ända fram till punkt 15 i beskrivningen. Från punkt 15 kan det vara lättare att få knutarna på samma höjd runt hela lampskärmen om den är upphängd, se bara till att den inte hänger på för hög höjd när du ska knyta.

Gör så här:

1. Klipp till två bitar snöre som båda är 3 m långa.

2. Vik snöret på mitten och fäst det i metallringen med ett lärkhuvud.

Snören knutna kring en metallring med makraméknutar som heter lärkhuvud
Bildtext Två snören fästa med lärkhuvuden vid ringen.
Bild: Lee Esselström / Yle

3. Gör likadant med det andra snöret.

4. Nu har du fyra trådar som du kan knyta vriden knytning med, dvs. makraméknut men bara åt ett håll. Se video på hur du knyter vriden knytning. Knyt 38 knutar och låt bandet sedan vila.

Vriden knytning i makramé
Bildtext Vriden knytning.
Bild: Lee Esselström / Yle

5. Klipp till 10 bitar snöre som är 70 cm långa och 4 bitar som är 100 cm.

6. Ta ett snöre i taget. Vik det dubbelt och fäst med ett lärkhuvud runt ringen, till höger om de två tidigare knutarna. Knyt dem i denna ordning: en kort (70 cm), en lång (100 cm), en kort, en lång, sex korta, en lång, en kort, en lång, en kort. Fäst alla 14 snören på samma sätt bredvid varandra på ringen.

7. Ta nu upp den vridna knytningen och ta ett av de fyra snörena i den och knyt fast runt ringen efter de korta snörena.

8. Fortsätt jobba med de fyra snörena från den vridna knytningen men byt nu knytsnören så att de två korta snörena kommer i mitten och blir de du knyter runt medan de långa snörena blir knytsnören. Fortsätt med samma vridna knytning cirka 44 knutar totalt. Låt sedan snörena vila till senare.

9. Klipp till en bit som är 70 cm. Vik den dubbel och fäst i ringen med ett lärkhuvud.

makraméarbete
Bildtext Punkt 1-9 är klara, samma helhet ska upprepas totalt 6 gånger och täcka in hela ringen.
Bild: Lee Esselström / Yle

10. Upprepa nu punkt 1-9 ytterligare 5 gånger så att du har täckt in hela ringen och kommit varvet runt. När du är färdig har du 6 vridna knytningar som hänger lodrätt ner och 6 bågar som är fästa i ringen.

11. Nu är det dags att göra tofsar i slutet på de vridna knytningar som hänger lodrätt ner. Klipp till 12 st bitar som är 30 cm.

12. Ta 10 av de bitarna och placera dem runt slutet på den vridna knytningen så att den sista knuten på den knytningen hamnar mitt i de nya snörena. Ta en ny bit snöre och knyt runt allt på mitten, strax under den vridna knytningens slut. Böj sedan ner de korta snörena så att de blir dubbelvikta och knyt om upptill igen med ett nytt snöre så att tofsen får ett huvud. Se video på hur tofsen görs.

13. Ta ett snöre åt gången i tofsen och tvinna upp så att trådarna frigörs från varandra. Kamma försiktigt med en glestandad kam. Borsta till sist försiktigt. För att få krusiga trådar att släta ut sig ordentligt så kan du spraya lite vatten på dem och kamma och borsta igen.

hand som håller i en makramétofs
Bildtext En färdig tofs.
Bild: Lee Esselström / Yle

14. Gör likadana tofsar i slutet på alla vridna knytningar. Upprepa alltså punkt 11-13 ytterligare 5 gånger.

15. Nu är det dags att knyta flatknutar, den knut som även kallas makraméknut eller slätknut, med de 100 cm långa snörena, som nu är cirka 50 cm sedan du fäste dem vid ringen. Börja med att ta de två snörena som är på vardera sidan om de sex mittersta korta snörena. Knyt en flatknut med dessa fyra trådar cirka 14 cm mätt rakt ner från metallcirkeln.

16. Ta de två trådarna till vänster från flatknuten och knyt en ny flatknut med de två långa trådarna som väntar på vänster sida, cirka 4 cm från den första flatknuten.

Händer knyter makraméknutar på en lampskärm
Bildtext Knyt flatknutar som dekoration.
Bild: Lee Esselström / Yle

17. Knyt på samma sätt en ny flatknut med de två trådarna till höger från den första flatknuten och ihop med de två långa trådarna som väntar på höger sida.

18. Knyt nu en sista flatknut med två trådar från vardera knuten så att du får en fjärde flatknut rakt nedanför den första. Cirka 4 cm avstånd mellan knutarna är bra.

19. Upprepa punkt 15-18 tills du knutit alla långa trådar på samma sätt med fyra flatknutar i en fyrkant.

Lampskärm i makramé
Bildtext Vriden knytning, flatknutar, fransar och tofsar.
Bild: Lee Esselström / Yle

20. Öppna upp slutet på alla snören i samma höjd som huvudet på tofsen. Kamma försiktigt ut trådarna. Spreja lätt med vatten för att få dem släta och raka.

21. Frisera nedre kanten på alla snören så att det blir jämnt och fint. Jag lät tofsarna vara längre än de övriga trådarna. Fixa tills du är nöjd.

22. Fäst lampskärmen på en lampsladd med lampa och häng upp.

Blomamplar och lampskärm i makramé
Bildtext Matcha lampskärmen med blomamplar i makramé.
Bild: Lee Esselström / Yle

Tänk på brandsäkerheten när du tillverkar egna lampskärmar. Det är till exempel viktigt att lampskärmen är luftig och öppen upptill samt att inte använda lampor som blir varma.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk