Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia nominerad till Nordiska rådets filmpris 2022

Uppdaterad 23.08.2022 16:37.
Petri Poikolainen i närbidl i rollen som Jaakko.
Bildtext Klarsynt om en blind man som älskar film. Petri Poikolainen är strålande i huvudrollen i Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia.
Bild: Niina Virtanen

Efter ett publikpris i Venedig och två Jussistayetter har regissören Teemu Nikki och skådespelaren Petri Poikolainen möjlighet att plocka ännu en prestigefylld pokal.

Framgångarna fortsätter för den genialiskt berättade, fint spelade och emotionellt laddade filmen om en dag i den blinda och rullstolsbundna Jaakkos (Petri Poikolainen) liv.

I juryns motivering kan man läsa följande:

Regissören Teemu Nikki håller tittaren fängslad med hjälp av ett tätt, thrilleraktigt berättande som präglas av en känsla för äkthet. Samtidigt som berättelsen håller tittaren i sitt grepp lockar den fram reflektioner kring den underliggande samhälleliga tematiken.

Under Jussigalan tidigare i våras belönades filmen med statyetter för såväl bästa manliga huvudroll som bästa ljud och tilldelades även Nordisk film-fondens pris på 20 000 euro.

Teemu Nikki skuffar rullstolen som Petri Poikolainen sitter i.
Bildtext Vinnande duo. Skådespelaren Petri Poikolainen (till vänster) och regissören Teemu Nikki under inspelningen av "Den blinda mannen som inte ville se Titanic".
Bild: Tomi Palsa

Regissören Teemu Nikki var nominerad till Nordiska rådets filmpris även för sin förra långfilm Armomurhaaja (2017) och har efter det haft framgång med tv-serien Mr8 (2021).

Starkt startfält

Startfältet inför årets kamp om det mest prestigefyllda nordiska filmpriset är imponerande och Den blinda mannen som inte vill se Titanic är inte ensam om att redan ha nått internationella framgångar.

Från Norge kommer Verdens verste menneske (The Worst Person in the World) som i våras var Oscarsnominerad i kategorierna bästa manus (av Eskil Vogt och Joachim Trier) och bästa internationella film.

En kvinna springer leende mitt på en bred gata i en stad.
Bildtext Norsk framgångsrunda. "Verdens verste menneske" har haft framgång världen över. På bilden Renate Reinsve.
Bild: Oslo Pictures

Sverige skickar in den flerfaldigt Guldbaggebelönade (bästa film, manus och regi) Clara Sola – som även var Costa Ricas Oscarskandidat tidigare i år.

Danmark bidrar med Vanskabte land (Godland) i regi av Hlynur Pálmason som är nominerad till Nordiska rådets filmpris för tredje gången.

Och Island väljer denna gång att satsa på skräckfilmen Dýrið (Lamb) med den svenska superstjärnan Noomi Rapace i huvudrollen.

Priset på 300.000 danska kronor delas ut i samband med Nordiska rådets session som i år går av stapeln i Helsingfors den 1 november.

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia visas under filmfestivalen Espoo Ciné 29.8–4.9 och i samband med Kärlek & anarki-festivalen 15.9–25.9.

En korrigering har införts: "Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia" belönades med Jussistyatter för bästa manliga huvudroll och bästa ljud medan priset för bästa film tilldelades "Kupe nr 6".