Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Eventuell vårdstrejk skulle drabba intensivvården vid ÅUCS – sjukhuset redo att skjutsa vidare patienter till Helsingfors, Tammerfors och Björneborg

Uppdaterad 24.08.2022 14:48.
En patient ligger i en sjukhussäng, slangar leder till monitorer på intensivvårdsavdelningen för coronapatienter.
Bildtext Arkivbild från intensivvårdsavdelningen vid ÅUCS.
Bild: Arash Matin / Yle

På tisdag kväll fortsätter medlingsförsöken mellan vårdfacken Tehy och Super och arbetsgivarsidan under riksförlikningsmannens ledning.

Om parterna inte kommer fram till någon lösning inleder vårdfacken en strejk som pågår i fyra dygn i början av september.

Strejken skulle påverka intensivvårdsavdelningen vid Åbo universitetscentralsjukhus, och vid sjukhuset försöker man nu förbereda sig.

– Det är en jätteallvarlig situation. Vi kan inte behandla alla patienter utan intensivvård. Till exempel efter stora operationer och för traumapatienter behövs intensivvård, säger ÅUCS tillförordnade sjukhusdirektör Sirkku Jyrkkiö.

Vid ÅUCS förbereder man sig nu på att strejken kan leda till att man måste skjuta upp operationer. Dessutom förhandlar man med sjukhus i Helsingfors, Tammerfors och Björneborg om de kan vårda en del av ÅUCS intensivvårdspatienter under en eventuell strejk.

Ingen tycker det är en bra idé att strejka på en intensivvårdsavdelning

― Sirkku Jyrkkiö

Under sommaren har det varit rusning bland annat vid jouren dels på grund av vårens strejker och dels på grund av personalbrist. Hur påverkar en ny strejk de köer som redan skapats?

– Köerna har ökat, men en fyra dagars strejk påverkar främst jourpatienterna såsom cancerpatienter. Patienterna som står i kö påverkas inte mer än tidigare, men det är klart att vi borde behandla patienterna i de långa köerna bättre också.

Sirkku Jyrkkiö hoppas att man skulle nå en lösning på vårdtvisten.

– Ingen tycker det är en bra idé att strejka på en intensivvårdsavdelning, säger Jyrkkiö.

Sirkku Jyrkkiö
Bildtext Sirkku Jyrkkiö planerar för en eventuell vårdstrejk, som hon ändå hoppas att inte blir av.
Bild: Arash Matin / Yle

Med de nya strejkvarslen vill vårdfacken sätta fart på avtalsförhandlingarna.

Strejken skulle enligt planerna inledas vid ÅUCS den 6 september. Tidigare meddelade facken om en strejk på Egentliga Tavastlands centralsjukhus, som skulle inledas fredag den 2 september och räcka i ett dygn.

Diskussion om artikeln