Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rosatom kräver miljarder av Fennovoima för stoppade kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki

Uppdaterad 23.08.2022 15:44.
En Rosatomskylt vid porten till kärnkraftsbygget Hanhikivi 1.
Bildtext Rosatom har haft en ägarandel på 34 procent i Fennovoima.
Bild: Janne Järvinen / Yle

Ryska Rosatom kräver Fennovoima på miljardskadestånd för det avbrutna kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki. Fennovoima har tidigare riktat liknande skadeståndskrav mot Rosatom.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Rosatom vidtagit rättsliga åtgärder mot Fennovoima. Rosatom kräver omkring 3 miljarder euro i skadestånd efter att Fennovoima sagt upp avtal med dem och därmed stoppat kärnkraftsbygget i Pyhäjoki.

Enligt Reuters handlar det om sex separata skadeståndskrav från det statliga ryska bolagets sida, men Rosatom har inte uppgett några detaljer.

Rosatom har en ägarandel på 34 procent i Fennovoima, genom sitt finländska dotterbolag RAOS Voima. Majoritetsägare, med en andel på 66 procent, är den inhemska sammanslutningen Voimaosakeyhtiö SF.

Fennovoima meddelade å sin sida för några dagar sedan om liknande skadeståndskrav mot Rosatom.

Fennovoima kräver närmare 2 miljarder euro i ersättning för bland annat förseningar och leveransproblem.

Lång process att vänta

Tvisten mellan Fennovoima och Rosatom kommer sannolikt att avgöras genom skiljeförfarande. Allt tyder på att det är bäddat för en lång och snårig process.

Fennovoimas vd Joachim Specht bedömde i en intervju för Helsingin Sanomat nyligen att processen kan pågå i flera år.

För Fennovoimas inhemska ägare väntar därmed en lång period av osäkerhet. Bland delägarna i Voimaosakeyhtiö SF finns fortfarande flera kommunala energibolag och några börsbolag, bland dem Fortum och Outokumpu.

Både Fortum och Outokumpu har tidigare skrivit ner värdet på sina andelar i Fennovoima.

Näringsminister Lintilä: Väntat besked

Näringsminister Mika Lintilä (C) är inte överraskad över tvisten mellan Fennovoima och Rosatom, utan betraktar skadeståndskraven som väntade.

– Fennovoima är ett självständigt bolag, precis som Rosatom. Finska staten är inte ägare i någondera, sade Lintilä till Yle vid Centerns riksdagsgruppmöte i Björneborg på tisdag.