Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Coronasmäll på kommande? Smittade Topi Raitanen tvingas stå över hemmafesten, Alisa Vainio bar på viruset redan under EM

Uppdaterad 23.08.2022 14:48.
Topi Raitanen hoppar över vattenhindret.
Bildtext Topi Raitanen tog EM-guld i München.
Bild: Chriastian Bruna / EPA

Sverigekampen ska gå om två veckor – men kan Finland lita på sina EM-hjältar på Olympiastadion? Åtminstone Topi Raitanen och Alisa Vainio har testat positivt för covid-19.

Coronaviruset har visat sitt ansikte igen under sommaren. Efter att både dam-EM i fotboll och friidrotts-VM i Eugene till en viss mån överskuggades av pandemin blev EM-veckan i München ändå ett undantag.

Rubrikerna om positiva test uteblev – åtminstone fram till nu.

Europamästaren Topi Raitanen meddelar nämligen på Instagram att han testat positivt för covid-19 efter sitt guld på 3000 meter hinder.

– I två och ett halvt år sprang man undan viruset, nu förlorade jag kampen, skriver Raitanen.

Raitanen ber i inlägget om ursäkt till publiken i Villmanstrand. Han hade planerat löpa 1 500 meter i sin hemstad då GP-serien landar där på onsdag.

– Det hade varit väldigt fint att få löpa framför hemmapubliken. Nu tar vi det här en dag i sänder och håller tummarna för en snabb återhämtning, skriver Raitanen.

"Började bara må sämre"

Raitanen var inte ensam om att bära på viruset. Alisa Vainio avslöjar likaså på Instagram att hon tvingades bryta maratonloppet för att hon antagligen bar på viruset.

– Efter tio kilometer märkte jag att allt inte stod rätt till. Musklerna klarade inte av stötarna och det dunkade i huvudet, skriver Vainio.

Alisa Vainio i farten i VM 2022.
Bildtext Alisa Vainio, här i farten under VM i Eugene.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Jag gjorde allt jag kunde, men maraton är en obarmhärtig gren. Det räckte inte till. Efter att ha avbrutit satt jag på vägen i en timme och visste inte vad jag skulle göra. Jag började bara må sämre. Senare fick jag höra att jag hade testat positivt för coronaviruset, fortsätter hon.

Annemari Kiekara berättade för Yle Urheilu redan efter loppet att Vainio hade klagat på halsont på morgonen, och att hon själv också kände av något snarlikt. På tisdagen bekräftade också Kiekara på Instagram att hon har smittats.

Den inhemska friidrottssäsongen fortsätter på onsdag med GP-deltävlingen i Villmanstrand. Sverigekampen kör igång den 3 september. Yle sänder båda tävlingarna.

Diskussion om artikeln