Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Första fjällrävsungarna i Finland på över 25 år – arten är extremt utrotningshotad

Fjällräven och dess ungar.
Bildtext Fjällräven och tre ungar observerades i Enontekis.
Bild: Metsähallitus ja WWF, kuvankäsittely Matti Kurkela / Yle

För första gången på över 25 år har en fjällräv fått ungar i Finland, rapporterar Forststyrelsen och världsnaturfonden WWF:s Finlandsavdelning. I Finland är fjällräven fridlyst och extremt utrotningshotad.

Senast man säkert vet att en fjällräv fick ungar i Finland var 1996 i Utsjoki, men den här sommaren påträffades tre fjällrävsungar i fjällområdet i Enontekis, i Lapska armen.

Det är Forststyrelsen och Världsnaturfonden WWF:s Finlandsavdelning som varje år kontrollerar gamla lyor.

I år fanns det faktiskt vissa förhoppningar om goda nyheter eftersom man hade noterat att fler fjällrävar rörde sig kring de matningsställen som finns.

Jakt och rödrävar har hotat

Fjällräven hör till de äldsta däggdjursarterna i Norden. En förutsättning för att de ska klara sig är att det finns tillräckligt med gnagare så att maten räcker till.

För 100 år sedan började beståndet minska märkbart, eftersom fjällrävarnas päls var eftertraktad. Senare konkurrerades arten nästan helt ut av rödrävar, som rörde sig längre och längre norrut och tog för sig av mat och boplatser.

I Finland har arten varit fridlyst sedan 1940.

fjällräv i snön
Bildtext En fjällräv på vintern.
Bild: Forststyrelsen/Seppo Keränen

I början av 2000-talet fanns det bara 100 vuxna fjällrävar kvar i Finland, Sverige och Norge.

Enligt överinspektör Tuomo Ollila på Forststyrelsen räknar man med att det nu finns mellan 10 och 20 fjällrävar i Finland. Ser man till hela det nordiska beståndet i Finland, Sverige och Norge finns det omkring 450 fjällrävar – och trenden är stigande.

Utfodring hjälper

Myndigheterna har gjort mycket för att stödja fjällrävspopulationen. De två viktigaste stödåtgärderna har varit matning och jakt på rödräv.

– I Finland finns nästan trettio utfodringsautomater, säger Ollila. I hela Norden är antalet foderautomater över 200.

Under de senaste decennierna har också rödrävsjakt bedrivits i fjällrävens utbredningsområden.

Och stödåtgärderna ser ut att ge resultat: De senaste åren har antalet fjällrävar i hela Norden ökat. Överinspektör Tuomo Ollila på Forststyrelsen är optimistisk när det gäller fjällrävens framtid:

– Framtiden för fjällräven är lysande, både i Finland och i resten av Norden, förutspår han, men det kan dröja 10–20 år innan vi får facit på hur allt lyckas.

Också programdirektör Petteri Tolvanen på WWF Finland är entusiastisk:

– Det är unikt att en art som inte har fortplantat sig på decennier i Finland nu får ungar igen, säger han Det är också lite överraskande att det sker just nu när det varmare klimatet verkligen börjar synas i norr, säger han.

Årets finländska fjällrävsungar väntas lämna sin lya i september. Efter det är det svårt att hålla koll på var de rör sig, men men med hjälp av dna-prover hoppas man ändå kunna följa med deras framtid.