Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Stefan Jansson minns när Strömsö startade: "Det märkliga var att det blinkade grönt överallt. Alla tyckte att det var en fantastisk idé"

Från 2022
Uppdaterad 29.08.2022 11:39.
En man i jeansjacka står och ler och håller i ett gammalt dörrhandtag.
Bildtext Stefan Jansson var under många år producent för livsstilsprogrammet Strömsö.
Bild: Jessica Morney / Yle

Stefan Jansson var en av upphovsmakarna bakom 20-års jubilerande livsstilsprogrammet Strömsö.

– Jag har inte varit här på flera år. Min puls stiger då vi kommer här och jag ser att dörren är öppen, säger Stefan Jansson.

Stefan Jansson var en av hjärnorna bakom 20-årsjubilerande Strömsös programkoncept och han var också livsstilsprogrammets första producent. Nu återvänder han för att göra ett första besök efter sin pensionering.

– Att komma hit nu är som att träffa en kär gammal vän, men samtidigt inte veta hur man ska bli mottagen.

"Tänk om vi kunde få ett hus någonstans på landet, nära vattnet"

9:28

Plexiglas från USA

Men mottagandet är varmt när Stefan möter sina tidigare arbetskamrater på Strömsö. Under många år ledde han arbetet på Strömsö och nu bjuds han in i det nymålade biblioteket för att beundra och diskutera färgval på väggar och bokhyllor.

De stora fönstren i villan med sitt besvärliga ljusinsläpp väcker minnen till liv från de första tv-inspelningarna.

– Vi beställde plexiskivor från USA för att reglera ljuset, eftersom det vi behövde inte fanns att köpa här i landet. Vi väntade och väntade och när de sedan kom var de söndriga. Då fick vi beställa igen, skrattar Stefan.

Strömsös nymålade bibiotek. Starka färger och en mörkröd soffa och ett  bord i mitten.
Bildtext Ny färg på väggar och bokhylla - men fönstren är de samma.
Bild: Jessica Morney / Yle

Stefan är Strömsös pappa

Nu är Stefan Jansson pensionerad sedan några år tillbaka. Men han var med och byggde upp projektet riktigt från början.

– Jag känner mig fortfarande lite som Strömsös pappa.

Idén till programmet föddes vid den tiden då det ännu inte fanns någon finlandssvensk tv-kanal. Men kanalen låg i startgroparna och olika arbetsgrupper hade fått i uppgift att komma med förslag på hur tablån skulle se ut.

Tänk om vi hade ett stort hus någonstans ute på landsbygden. Gärna vid vattnet och med en trädgård.

Stefan Jansson, Strömsös förste producent

– Det kom in en del förslag – och det ena var sämre än det andra. Vi satt också och funderade på barnredaktionen i Vasa. Där föddes tanken att tänk om vi hade ett stort hus någonstans ute på landsbygden. Gärna vid vattnet och med en trädgård.

Där skulle redaktionen syssla med sådant som man skulle vilja göra när man får bestämma själv. När ingen står och ser över ens axel och bestämmer vad man ska göra.

– Vi presenterade idén för våra chefer och det märkliga var att det blinkade grönt överallt. Alla tyckte att det var en fantastisk idé. Men vi hade ju inget sådant ställe, så vi fick börja bromsa.

En röd villa, i förgrunden gröna löv.
Bildtext Den röda Strömsövillan fick nytt liv som hem åt tv-programmet med samma namn.
Bild: Arash Matin / Yle

"Hur skulle det vara med Strömsö?"

Det skulle komma att ta fyra år innan bitarna började falla på plats. Det var ett samtal till Vasas dåvarande stadsdirektör Seppo Sanaksenaho som gav resultat.

Redan dagen efter att Stefan ringt upp Sanaksenaho för att dryfta husproblemet återkom denne med ett förslag: Hur skulle det vara med Strömsö?

– Det här stället visade sig bli perfekt för oss. Staden renoverade huset i enlighet med våra behov redan från början.

Även om redaktionen efter renoveringen var tvungen att anställa en hantverkare för att skapa den patina de ville ha.

– Kökets spegeldörrar fick till exempel en omgång med kofot för att springorna skulle börja synas. Efter att hantverkaren jobbat här en vecka blev det bra, konstaterar Stefan Jansson.

Färdiga munsbitar med surskorppa och konserverad mört och aioli på ett fat i ett kök
Bildtext Vackert och inbjudande. Som det ska vara på Strömsö.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Inspiration - men inget måste att tittarna ska aktiveras

Tv-programmet Strömsö blev snabbt omtyckt och uppskattat bland tittarna. Inte bara hemmapubliken gillade vad de såg, utan också den svenska och norska publiken.

Har då Strömsö någonting eget, måhända någonting finlandssvenskt, som bidrar till den genuina känslan och populariteten?

– Det hoppas jag att programmet har. Men Strömsö har överlevt en massa trender och idén har alltid varit att här ska vi göra saker som ska vara en inspiration för andra människor.

Minst lika viktigt som att ge inspiration har det varit att man ska kunna titta och förundras över det som skapas, utan att själv behöva göra någonting.

"Det gick inte som på Strömsö"

Under de gångna tjugo åren har Strömsö också gett inspiration till talesättet "Det gick inte som på Strömsö". Det började med en Facebook-sida som fick en mängd följare. Från det har uttrycket börjat leva sitt eget liv.

Ett praktexempel är då Strömsös snickare Jim Björni lyssnade till en diskussion mellan två tonårstjejer på torget i Vasa.

– Plötsligt sa den ena flickan "Ei menny niinku Strömsössä". Men trots att de satt och tittade åt Jims håll så kände de inte igen honom. Då lever uttrycket verkligen sitt eget liv. Och den dagen tv-programmet går i graven kommer uttrycket att finnas kvar, konstaterar Stefan Jansson.

En man i en verkstad.
Bildtext "Gör om det här hemma. Eller så inte."
Bild: Juha Leskelä/Yle

På andra språk