Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Gjut en tårta i betong och få en evig dekoration i trädgården

Från 2022
Gjut en tårta i betong och få en evig dekoration i trädgården - Spela upp på Arenan

Hårda kakor brukar inte höra till favoriterna på ett kalasbord, men den här tårtan ska vara hård som sten och hålla för evigt – nästan i alla fall.

Strömsö fyller 20 år och då behövs det såklart en tårta. En tårta som håller i längden är en tårta i betong. För att få till den rätta siluetten måste du skaffa dig några gamla bakformar.

Vanligtvis när det gjuts prydnadsföremål i betong används gjutformar i silikon, plast eller kartong. Men ifall formen är tillräckligt insmord med matolja går det även att använda formar i plåt. Det gäller att smörja in formen ordentligt, annars är risken stor att kakformen är ingjuten för evigt.

En kakform och en skål med betong.
Bildtext Det är viktigt att smörja in formen noggrant med mycket matolja.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Du behöver:

 • gamla kakformar i olika storlekar

 • matolja

 • betongpulver

 • vatten

 • bunke

 • slev

 • blommor, ljus till dekoration

Gör så här:

 1. Välj 3-4 bakformar i olika storlek och testa att rada dem ovanpå varandra för att se hur de ser ut tillsammans. Bildar de en fin tårtsiluett är det bara att köra igång och pensla in alla formar med matolja. Använd bara gamla kakformar som inte längre ska användas till vanlig bakning.

 2. Blanda till en sats betong. Följ instruktionerna på påsen. Som i all bakning gäller det att ha rätt proportion på ingredienserna och här handlar det om betong och vatten. Till en sockerkaksform går det åt ungefär 10 dl betongpulver och 1,5 dl vatten, men prova dig fram, måtten kan variera beroende på betongpulver och förstås storleken på formarna.

 3. Häll betongen i kakformen. Skaka formen för att få bort luftbubblor. Dunka även formen lätt mot bordet. Låt stå i ca 2 h.

 4. Blanda till betong för de andra formarna och upprepa proceduren.

 5. Dekorera kakan med ljus och blommor eller placera den i trädgården och låt naturen ta över.

En kvinna som håller ett fat med en tårta.
Bildtext Kakan är klar, varsågoda!
Bild: Juha Leskelä / Yle