Bältrosvaccin kan bli en del av det nationella vaccinationsprogrammet – men när är oklart
Ett år efter att ett nytt bältrosvaccin lanserats i Finland ska Institutet för hälsa och välfärd utreda om vaccinet borde bli en del av det nationella vaccinationsprogrammet.
Smärtsamma utslag, blåsor och sårskorpor som kliar. Bältros är en sjukdom som drabbar många då de blir äldre.
Men det går att vaccinera sig mot sjukdomen och nu ska institutet för hälsa och välfärd THL inleda arbetet med att utreda ifall vaccin mot bältros borde vara en del av det nationella vaccinationsprogrammet.
Vid THL säger överläkare Ulpu Elonsalo att det handlar om en slags kostnadsanalys som ska göras, eftersom det är staten som betalar för vaccin som ingår i vaccinationsprogrammet.
– Vi utreder vilken slags sjukdomsbörda bältros är för det finländska samhället och ifall vaccinets hälsoeffekter är tillräckliga i förhållande till hur mycket vaccinet kostar. Dessutom måste vaccinet vara säkert både på individ- och befolkningsnivå.
Enligt Elonsalo vet man inte exakt hur många som årligen drabbas av bältros i Finland eller hur många som behöver sjukhusvård. Men också det här ska utredas av THL genom att samla in statistik från hälsocentraler och den specialiserade sjukvården.
Kan orsaka långvarig smärta
Bältros är en sjukdom som orsakas av samma virus som vattkoppor. Det här innebär att endast de som tidigare haft vattkoppor kan få bältros.
– Uppemot 95 procent av den vuxna befolkningen uppskattas ha det här viruset i sin kropp, säger Elonsalo.
Oftast kommer sjukdomen i form av smärtsamma blåsor och hudutslag, då viruset återaktiveras i kroppen då man blir äldre och immunförsvaret försämras.
Normalt brukar smärtan som utslagen orsakar gå om inom några månader. Men i värsta fall kan sjukdomen leda till kronisk smärta och ömhet på området där man haft utslagen och blåsorna.
– Om bältrosen kommer nära ögat kan också ögat skadas. Därför gäller det alltid uppsöka en läkare ifall man har bältros i ansiktet.
Ulpu Elonsalo säger att man med hjälp av vaccin kan skydda sig mot sjukdomen.
– Vaccinering skyddar mot bältros och den långvariga smärtan som den kan skapa. Det kan också spela in i vilken ålder man tar vaccinet, så det lönar sig att först diskutera saken med en expert.
Intresset för vaccinet oklart
Att själv betala för bältrosvaccin är dyrt.
För tillfället finns det två vaccin mot bältros på marknaden, varav det nyare började säljas i Finland endast för ett år sedan. De två doser som behövs av det kostar cirka 420 euro.
Elonsalo säger att det inte finns exakt statistik på hur många som vaccinerat sig mot bältros i Finland, eftersom man inte samlar in alla vaccin som vuxna tar i det nationella vaccinationsregistret.
– Därför går det inte att avgöra ifall det nyare vaccinet ökat intresset för att vaccinera sig mot bältros eller inte. Tidigare har det dessutom funnits en brist på vaccin mot bältros, vilket gör det ännu svårare att säga hur ivriga människor varit eller är på att vaccinera sig.
I USA rekommenderar man redan att alla över 50 år ska ta det nyare vaccinet och också i Sverige utreder folkhälsomyndigheten ifall vaccinet borde ingå i landets vaccinationsprogram.
Men det kan dröja innan samma blir verklighet i Finland.
Coronapandemin har försenat myndigheternas arbete med utredningen om bältrosvaccinet och enligt Ulpu Elonsalo går det därför inte att säga exakt när den kommer att bli klar.
– Då man grundar en arbetsgrupp som ska bedöma ifall ett vaccin ska tas med i vaccinationsprogrammet, så tar det mellan 1,5 till 2,5 år innan man har kommit fram till om en rekommendation ska utfärdas eller inte.
Efter THL:s rekommendation behövs ett beslut från Social- och hälsovårdsministeriet om saken, och därefter måste pengar för vaccineringen budgeteras i statens budget. Det här innebär att det kan ta många år innan bältrosvaccin blir en del av det nationella vaccinationsprogrammet.