Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Byggföretagare håller huvudet kallt trots att priserna rusar: "Man får ta det som det kommer"

Man river tak med kofot.
Bildtext Byggföretagaren André Nilsson säger att hittills har det funnits jobb, men några prissänkningar väntar han sig inte så visst funderar han på hur framtiden blir.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Klart man undrar vad framtiden för med sig, säger byggföretagaren André Nilsson i Purmo. Han och två andra jobbar i det företag han grundade för ett par år sedan, just innan priserna började stiga.

Nilsson gör allt från renoveringar till nybyggen och specialbeställningar från företag. Till exempel har han gjort formar för portar som ska finnas vid tågtunnlar. Just nu finns det jobb men visst funderar han på framtiden.

– Vintern kommer emot och lite fundersam är man över hur det ska bli. I sommar har det funnits gott om jobb för de mindre, det finns flera byggföretag bara i Purmo och alla har sysselsättning. Ännu i alla fall, får man väl säga.

Blir det riktigt kärvt räknar Nilsson med att hålla sig flytande med annat än byggjobb, till exempel inom jordbruk. Han hoppas ändå att folk inte skjuter upp alla renoveringar eller byggprojekt.

– I sommar har det varit ganska lugnt med terasser och sådant, kanske folk håller i pengar och satsar på det nödvändigaste men inte på utsvävningar och finesser.

Man sitter på släp efter bil.
Bildtext Prisen kommer inte ner igen, tror André Nilsson, så därför råder han folk att köra på. Att skjuta upp ett byggprojekt betyder bara att det blir ett uppdämt behov.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

En del väljer också att fixa projekten själva.

– Men ibland kanske det inte är bäst det heller. Slutligen kanske de hör av sig och behöver hjälp av professionella byggare. Då är det kanske inte så enkelt heller att reda upp det som gemene man har påbörjat själv.

Uppdämd efterfrågan – den som inte bygger nu gör det senare

Nilsson tror att vi får vänja oss vid nuvarande priser, några sänkningar räknar han inte med. Däremot tror han att efterfrågan och byggprojekten på sikt kommer att vara lika många som tidigare.

– Det kan bli lugnare en tid i vinter då folk håller tillbaka med byggandet. Men blir det lugnare en tid så bli det en uppdämd efterfrågan så då är det igen fullt ös i ett senare skede.

Hur orolig är du över vad som sker efter nyår?

– Man får ta det som det kommer. Trumfen med ett litet företag är att man kan vara flexiblare och kanske hitta annat att göra. Det behöver inte handla om byggande utan egentligen om vad som helst.